Ексклюзиви
пʼятниця, 03 лютого 2023 19:35

Корупційний скандал в Міноборони із "яйцем по 17 грн": з'явилися нові подробиці із суду

Печерський районний суд Києва арештував п'ятьох осіб, яких Державне бюро розслідувань підозрює у корупційних закупівлях харчів для Міністерства оборони.

Однак у фабулі, оголошеній в суді, взагалі не йдеться про епізод із закупівлею "яєць по 17 гривень", ані взагалі про поставки за завищеними цінами. Про це повідомила "Українська правда".

Автор: pravda.com.ua
  Суддя Сергій Вовк задовольнив прохання прокурора: арештував усіх фігурантів, дозволивши їм вийти під заставу в 4,6 млн грн.
Суддя Сергій Вовк задовольнив прохання прокурора: арештував усіх фігурантів, дозволивши їм вийти під заставу в 4,6 млн грн.

У справі фігурують троє військовослужбовців і двоє підприємців. Це:

підполковник Дмитро Ткач, заступник начальника однії з військових частин, який відповідає за логістику. ДБР вважає його організатором;

Юрій Дивак, начальник їдальні;

бойовий медик Людмила Гніденко, яка, за версією слідства, вела "чорну бухгалтерію" приватного постачальника харчів;

співробітники компанії-постачальника Ярослав Марунич і Микола Демиденко (останній – колишній військовий).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раднику заступника Резнікова вручили підозру

Слідство стерджує, що з 18 серпня 2022 року компанія "Ок Ленд Фуд" підписувала з військовою частиною договори на постачання харчів. При цьому продукти, за які виплачувались кошти, нібито не постачались, а вигоду фігуранти ділили між собою.

Заяву про злочин ще у вересні 2022 року написав командир частини. Фігурантів затримали 2 лютого цього року. Збитки за цей час, за підрахунками правоохоронців, сягнули 4,6 млн грн.

Ярослав Марунич розповів, що серед компаній, в яких він працював, була "Актів компані". Ця фірма раніше засвітилась у ЗМІ у скандалі про закупівлю харчів за завищеними цінами.

Раніше ДБР стверджувало, що затримані мали стосунок, зокрема, до скандальних закупівель "яєць по 17 гривень".

Однак у фабулі, оголошеній в суді, взагалі не йдеться ані про цей епізод, ані взагалі про поставки за завищеними цінами, повідомляють журналісти.

У коментарі прокурор сказав, що слідство вивчає низку закупівель, у тому числі, й ту, що набула розголосу в ЗМІ. Пояснити розбіжності між фабулою і пресрелізом прокурор не зміг.

Прокурор не вбачає підстав об'єднувати цю справу з розслідуванням Національного антикорупційного бюро, яке також досліджує зловживання на закупівлях Міноборони.

Також у підозрах не згадується ексзаступник міністра оборони Шаповалов, якого ДБР підозрює в лобіюванні закупівель у відомстві.

Ніхто з підозрюваних не заявив, що визнає провину. Усі просили не брати їх під варту. Адвокати запевняли, що у матеріалах справи немає прямих доказів вини, зокрема, документів з підписами фігурантів.

Дивак сказав, що під час обшуку у нього не знайшли коштів. Також заявив про тиск з боку слідчого ДБР. Відповідальність за ймовірно корупційні договори покладає на керівництво, яке у справі фігурує у статусі свідків.

Суддя Сергій Вовк задовольнив прохання прокурора: арештував усіх фігурантів, дозволивши їм вийти під заставу в 4,6 млн грн.

Позаминулого тижня ЗМІ повідомили, що Мінборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі – утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн.

Після цього міністр оборони Олексій Резніков заявив, що у медіа "величезна кількість спотвореної інформації щодо цін".

Вчора суд заарештував звільненого заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова.

Днем раніше правоохоронці повідомили про підозру йому, колишньому виконувачу обов'язків директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдану Хмельницькому та ексзаступнику державного підприємства "Промоборонекспорт" Володимиру Терещенку. Хмельницького заарештували.

Зараз ви читаєте новину «Корупційний скандал в Міноборони із "яйцем по 17 грн": з'явилися нові подробиці із суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути