середа, 01 листопада 2017 18:10

Контррозвідка могла запобігти вбивству Окуєвої - експерт

Контррозвідка могла запобігти вбивству Окуєвої - експерт
Охорона Аміни Окуєвої та Адама Осмаєва була питанням державної безпеки. Фото: nrcu.gov.ua

Охорона Аміни Окуєвої та Адама Осмаєва була питанням державної безпеки.

Про це говорить Gazeta.ua колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський.

"Вони реально представляли загрозу для Росії. Аміна декларувала цілу низку програм, які піднімали чеченський народ на боротьбу за свою незалежність. Подружжя відмовилося від державної охорони після першого замаху, але не можна було дозволяти вирішувати їм таке питання. Це стосувалося державної безпеки. Наші спецслужби повинні були, незважаючи на заяву родини про відмову від охорони, продовжувати контррозвідувальний пошук. Це дозволило б напевне виявити організаторів і виконавців операції. Вони б попередили повторення цього. Так працюють професіонали в усьому світі. Це мало бути за правило будь-якої людини, яка працювала у контррозвідці 5-10 років. Але це правило порушили і це залишиться на совісті тих, хто організовує роботу спецслужб".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, де поховали Аміну Окуєву

Експерт вважає, що не лише контррозвідка зробила "промах":

"Контррозвідка допустила помилки, але нею керують. Зокрема, Рада національної безпеки, Комітет розвідки, СБУ. Президент самоусунувся, доручив це Турчинову, в якого багато роботи - треба проповіді читати, церкви будувати. Кивати лише на контррозвідку не можна, бо це структура, якою мали керувати і контролювати".

В ніч на 30 жовтня на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області невідомі обстріляли чеченських добровольців Аміну Окуєву та Адама Осмаєва. Від поранення в голову загинула Аміна. В Осмаєва поранення в ногу.

Аміна перебувала на пасажирському сидінні. За кермом був Осмаєв, їхали додому. Вогонь з автомата по них відкрили з кущів. Коли почався обстріл, Осмаєв намагався проскочити переїзд на швидкості.

Зараз ви читаєте новину «Контррозвідка могла запобігти вбивству Окуєвої - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути