Ексклюзиви
субота, 17 лютого 2024 06:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Контрольований відхід": аналітики прокоментували ситуацію в Авдіївці

"Контрольований відхід": аналітики прокоментували ситуацію в Авдіївці
Українські війська відходять з Авдіївки. Фото: understandingwar.org

Українські війська здійснюють "відносно контрольований відхід" з Авдіївки.

Передислокацію підтвердив головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський. Про це у новому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Водночас російські джерела стверджують, що українські сили масово відходять, і цей відхід стає все більш хаотичним і затратним. Однак, ISW не спостерігав жодних візуальних доказів масового або хаотичного відходу українських військ. А постійне незначне просування російських сил в Авдіївці та навколо неї дозволяє припустити, що українські війська здійснюють відносно контрольований відхід з населеного пункту.

Російські джерела також стверджують, що війська РФ просунулися на сході Авдіївки до південно-західної околиці міста, далі на південь уздовж вулиці Грушевського і на захід від Авдіївки в напрямку ґрунтових доріг, якими українські війська постачають позиції на сході і півдні Авдіївки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти зазнають значних втрат, якщо прямо атакуватимуть нові українські позиції - ISW

Російські військові блогери стверджують, що загарбники близькі до того, щоб перерізати або вже перерізали одну з ґрунтових доріг, що з'єднує Авдіївку з Ласточкиним (на захід від Авдіївки).

Російські джерела стверджували, що загарбники близькі до оточення решти українських сил у центральній, східній та південній частинах Авдіївки, а один з російських блогерів стверджував, що трохи більше кілометра відділяє російські позиції на західній околиці Авдіївки від російських позицій на півдні Авдіївки.

Аналітики ISW оцінили, що приблизно три з половиною кілометри відокремлюють російські позиції в цих двох районах, спираючись на наявні візуальні докази.

Експерти припускають, що українським силам, можливо, доведеться проводити контратаки, щоб здійснити впорядкований вихід з Авдіївки, а російські зусилля, спрямовані на те, щоб ускладнити або запобігти виведенню українських військ, можуть стати досить виснажливими.

Вночі, 17 лютого, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українські війська вийшли з Авдіївки Донецької області, щоб уникнути оточення.

Сирський зауважив, що українські військові завдали ворогу значних втрат.

Зараз ви читаєте новину «"Контрольований відхід": аналітики прокоментували ситуацію в Авдіївці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути