понеділок, 30 травня 2022 10:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Контрнаступ під Херсоном: у The New York Times описали успіх ЗСУ

Контрнаступ під Херсоном: у The New York Times описали успіх ЗСУ
Аналітики газети пояснили, що означає відкриття нового фронту на півдні України. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Українські військовослужбовці почали в неділю контрнаступ у захопленій окупантами Херсонській області, яку росіяни вважали настільки контрольованою, що спробували запровадити там в обіг рубль.

Удар Збройні сили України на півдні нанесли паралельно із важкими боями на сході, описує успішну контратаку на Херсонському напрямку американське видання The New York Times.

"Відкриття нового фронту показало, що, коли мова йде про територію України, мало що залишається незмінним, оскільки кожна сторона намагається використовувати мінливі стратегічно вразливі місця противника. Ця нестабільність обіцяє лише рости, оскільки Україна отримає досконалішу далекобійну артилерію, а незабаром, можливо, і американські ракети", - йдеться у публікації.

Автори нагадують, що Херсон першим з українських міст потрапив під тимчасову окупацію 2022 року після того, як росіяни зайшли з Криму. Згодом Росія використовувала місто як плацдарм для операцій на півдні України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики США прокоментували контрнаступ ЗСУ під Херсоном

Окупанти зосередили зусилля на побудові укріплень так званої третьої лінії оборони в Херсонській області, що підтверджувала й українська розвідка. Водночас у захопленому окупантами Херсоні активізувався партизанський рух серед місцевих патріотів. Чи були готові окупанти до української контратаки - неясно, додають аналітики The New York Times.

"Україна кілька днів повідомляла про контрнаступ, хоча і заявила, що для такого маневру будуть потрібні західні артилерійські системи, обіцяні Сполученими Штатами Америки та іншими союзниками. У неділю було неясно, яку артилерію використовували ЗСУ під час контрнаступу. Україна, схоже, посилає сигнал РФ про те, що вона не буде просто грати в обороні на полі бою, обраному Росією. Замість цього Україна, схоже, перекроює карту, щоб включити в неї ті місця, де ослаблені й сильно постраждалі російські сили самі окопалися на оборонних позиціях", - зазначають автори матеріалу.

29 травня стало відомо, що українські захисники пішли в контрнаступ на Бериславському напрямку і вже просунулися на 9 км. Окупантів вибивають з третьої лінії оборони, яку ті вибудовували раніше.

Унаслідок контрнаступальних дій на півдні ворог зазнав суттєвих втрат і зайняв оборону на невигідних позиціях.

Зараз ви читаєте новину «Контрнаступ під Херсоном: у The New York Times описали успіх ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути