Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2022 10:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Колишній міліціонер прибув з Криму готувати диверсії в Києві: подробиці

Колишній міліціонер прибув з Криму готувати диверсії в Києві: подробиці
Служба безпеки України затримала в Києві російського агента, який прибув готувати диверсії. Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України затримала в Києві російського агента, який прибув готувати диверсії.

Зловмисника перекинули з окупованого Криму до столиці за місяць до повномасштабного вторгнення. Він певний час перебував у "сплячому режимі" під виглядом відвідування родичів. А коли отримав вказівку діяти – його затримала СБУ, повідомляє пресслужба 25 листопада.

"Зловмисник виконував завдання російської спецслужби зі збору розвідданих про місця дислокації та маршрути переміщення Сил оборони в столичному регіоні. За даними слідства, ворожим поплічником виявився колишній співробітник розформованої міліції, який після звільнення з лав МВС 2014 року залишився у Севастополі", – йдеться в повідомленні.

Після захоплення півострова він перейшов на бік загарбників. За це отримав від них призначення до створеного окупантами місцевого "управління поліції РФ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацгвардійці продовжують зачищати від зрадників південь країни

Слідство встановило, що ворожий агент пройшов оперативно-бойову підготовку на базі навчальних центрів російської спецслужби й очікував подальшого перекидання на підконтрольну українській владі територію.

"Саме таку "команду" він отримав від агресора майже за місяць до початку повномасштабного вторгнення. Для виконання ворожих завдань зрадник намагався сформувати розгалужену мережу інформаторів. Для цього використовував свої зв'язки серед колишніх правоохоронців і представників кримінальних кіл", – додали в пресслужбі.

Але реалізувати йому злочинні наміри не вдалося, зазначають в СБУ.

"Співробітники СБУ своєчасно викрили його, задокументували незаконні дії і затримали в результаті багатоетапної спецоперації. Під час обшуку правоохоронці виявили: внутрішній паспорт громадянина РФ та російський паспорт для виїзду за кордон; мобільний телефон із доказами законспірованого листування з ФСБ через анонімний Telegram-канал; матеріали, які підтверджують проходження "спецкурсу" на території тимчасово окупованого Криму", – повідомили.

Зловмиснику повідомили про підозру в державній зраді.

Служба безпеки викрила ще одного пособника окупантів під час стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні. Ним виявився власник місцевої станції прогулянкових катерів, який допомагав загарбникам втікати від контрнаступу Сил оборони на південному напрямку.

Зараз ви читаєте новину «Колишній міліціонер прибув з Криму готувати диверсії в Києві: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути