Ексклюзиви
середа, 19 жовтня 2011 12:47

Спецтема: Війна у Лівії

Клінтон переможно піднімала пальці у сплюндрованій Лівії
12

Фото: Фото: Reuters

Основною регіональною зовнішньополітичною подією стало відвідування держсекретаря США Хілларі Клінтон Тріполі, що відбулось у вівторок. Практичним результатом її бліц-візиту стала заява про виділення Сполученими Штатами Перехідній національній раді (ПНР) Лівії допомоги в розмірі 11 млн доларів. Клінтон також пообіцяла новій владі Лівії, що Вашингтон буде надалі зміцнювати з ними партнерські зв'язки і висловила надію на якнайшвидшу ліквідацію Каддафі.

"Ми сподіваємося, що він може бути схоплений або убитий незабаром з тим, щоб вам більше не треба було його боятися", - сказала глава американської дипломатії, звертаючись до лівійських студентів.

Як зазначають у цьому зв'язку спостерігачі, офіційні особи США до цих пір утримувалися від подібних висловлювань, обмежуючись закликами залучити Каддафі до відповідальності за скоєні ним злочини. Представники американської адміністрації разом з тим визнають, що їм не відомо нинішнє місцезнаходження Каддафі. Імовірно він все ще перебуває в Лівії.

Візит держсекретаря проходив на тлі триваючих запеклих зіткнень загонів ПНР з прихильниками полковника у рідному місті Каддафі Сирті, розташованому в 360 км на схід від столиці Лівії. Як повідомили напередодні представники командування об'єднаними збройними силами нової лівійської влади, вони ведуть наступ на район Ед-Долар і квартал "№ 2", де ще зберігаються осередки опору.

Повстанські формування піддали міські квартали артилерійським ударам. В свою чергу прихильники Каддафі, що обороняють Сирт, обстріляли позиції супротивника з мінометів; інтенсивний вогонь вели снайпери. Згідно інформації, що надійшла напередодні, втрати ПНР склали дві людини убитими і десятки поранених. За словами польових командирів, сьогодні має відбутися вирішальний штурм міста, який повинен дозволити військами перехідної ради повністю захопити останній рубіж оборони поваленого лівійського лідера.

Зараз ви читаєте новину «Клінтон переможно піднімала пальці у сплюндрованій Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути