Ексклюзиви
середа, 12 квітня 2023 12:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Страта українського полоненого: омбудсмен звернувся до ООН

Страта українського полоненого: омбудсмен звернувся до ООН
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН та інших міжнародних інституцій стосовно страти росіянами українського полоненого. Фото: facebook.com/lubinetsdmytro

Опубліковане у мережі відео страти росіянами українського полоненого є контентом для внутрішньої аудиторії РФ та елементом залякування для самих російських загарбників.

Водночас це ‒ черговий доказ геноциду українського народу, яким займається Росія. Про це заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Він звертає увагу, що росіяни публікують відео, розповсюджують, пишуть жахливі коментарі, "в яких відчувається глибока ненависть до України й українців". Лубінець назвав три причини публікації таких відео росіянами.

"Це контент для внутрішньої аудиторії, щоб посилити у суспільстві антиукраїнські наративи. Це також "хрещення кров'ю". Вірогідніше, російські командири віддають накази своїм підлеглим, щоб ті вчиняли подібні дії й знімали все на камери. Окрім того, це елемент залякування своїх військових, у першу чергу, щоб вони не здавалися в український полон і думали, що з ними будуть чинити так само. А також як компромат, що шляху назад уже немає і вести цю загарбницьку війну доведеться до кінця", ‒ зазначив Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія гірша за ІДІЛ": Кулеба звернувся до світу через страту українського полоненого

Він нагадав, що публічна страта полоненого ‒ це ще один доказ порушення норм Женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права та порушення фундаментального права на життя.

Український омбудсмен заявив, що звернувся з листами до Верховного Комісара ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального Секретаря ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Він вимагає зробити все можливе, аби винні понесли покарання за кожен воєнний злочин.

"А також, щоб цей випадок окремо був зафіксований у всіх звітах міжнародних організацій. Вимагаю, щоб питання негідної поведінки щодо військовополоненого було окремо розглянуто на майданчику Комітету ООН з прав людини. Також це відео розіслав всім колегам омбудсменам світу з проханням, щоб вони у своїх країнах продовжували лобіювати питання підтримки України", ‒ зазначив Лубінець.

Він також наголосив, що парламенти світу мають визнавати Росію країною-терористкою, а російську агресію ‒ геноцидом українського народу. А РФ повинні виключити з усіх міжнародних організацій, як це зробила Європейська мережа національних інституцій з прав людини ENNHRI, виключивши Уповноважену з прав людини в РФ Тетяна Москалькову.

"І наостанок, як за таких умов Росія може головувати у Радбезі ООН?! Питання знову риторичне!", ‒ додав Лубінець.

Російські окупанти стратили українського полоненого – відтяли йому голову. Увесь процес зняли на відео. Кадри страти терористи виклали у мережу.

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за фактом страти російськими терористами українського військовополоненого. Провадження розпочали за статтею про "порушення законів та звичаїв війни".

Україна нічого не збирається забувати і прощати вбивцям. Законна відповідальність буде за все. Потрібен програш терору. Про це, реагуючи на вбивство українського полоненого росіянами, заявив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Страта українського полоненого: омбудсмен звернувся до ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути