вівторок, 31 грудня 2013 11:00

Спецтема: Підсумки 2013: найважливіші події року в Україні та світі

Катастрофи-2013, які увійшли в історію: від масштабних повеней і "тайфунів століття" до хіматак і терактів
10

Рік, що минає, запам'ятається руйнівними тайфунами, масштабними автокатастрофами, збройними конфліктами та терактами. Gazeta.ua пропонує згадати, які надзвичайні події 2013 року вразили світ.

Теракт на Бостонському марафоні

15 квітня 2013 в Бостоні, під час фінішу щорічного Бостонського марафону, прогриміли два вибухи, внаслідок яких загинуло три людини, постраждали 183 осіб. Вибухи були офіційно названо терактом.

Автор: Фото: dt.ua
 

Обвал будівлі у Бангладеш

24 квітня у передмісті столиці Бангладеш Дацці обвалився восьмиповерховий будинок, у якому розташовувалися чотири швейні фабрики, банк і безліч магазинів. Загинули 1127 людей, живими з-під уламків витягнули близько 2,5 тисячі осіб. Обвалення стало найбільш смертоносною техногенною катастрофою з 1984 року, коли стався вибух на хімічному заводі в індійському місті Бхопал. Тоді загинули 3 тисячі осіб.

 

Масштабні повені у Європі

Повінь в Центральній Європі почалася після кількох днів сильних злив наприкінці травня — на початку червня 2013 року. Підтоплення і руйнування торкнулися переважно сходу Німеччини, Чехії та Австрії. Швейцарія, Словаччина, Білорусь, Польща та Угорщина також постраждали від наслідків повені, хоча меншою мірою. Паводок поширився вниз за течією Ельби, Дунаю та в басейні їхніх приток, що призвело до значного підйому рівня води і підтоплення берегів цих річок. Повідомляється про загибель 16 людей, тисячі осіб були евакуйовані.

Автор: Фото: Reuters
 

"Катастрофа тисячоліття" в Індії

Наприкінці червня Індія потерпала від рекордних за 60 останніх років злив. Стихія забрала 600 життів. Понад 40 тисяч осіб потребували допомоги. Міністр сільського господарства штату Уттаракханд Харак Сінгх Рават, оглянувши район Кедарнатхе, назвав подію "катастрофою тисячоліття".

Автор: Фото: Reuters
 

Залізнична катастрофа у Іспанії

Залізнична аварія поблизу міста Сантьяго-де-Компостела сталася ввечері 24 липня. Швидкісний потяг на шляху з Мадриду до Ферроль зійшов з рейок. За останніми даними, з 222 людей на борту 79 загинули, більше 140 отримали поранення. Попередня версія аварії — перевищення швидкості потяга у більш ніж два рази. Це найсерйозніша залізнична аварія в Іспанії за останні 40 років.

Автор: Фото: Reuters
 

Хімічна атака у Сирії

Громадянська війна в Сирії визнана найбільшою гуманітарною катастрофою за останній час. 21 серпня цього року стало переломним у "сирійській кризі". У передмісті Дамаску застосували хімічну зброю - газ зарин. Кількість жертв - понад 1400 людей. Серед загиблих - багато дітей. Кадри хіматаки вразили весь світ.

Загибель мігрантів біля острову Лампедуза

3 жовтня біля берегів острова Лампедузи в Італії затонуло судно, що перевозило нелегальних іммігрантів з Африки. Загинули понад 300 осіб. Всього на кораблі було близько 500 біженців. За розповідями очевидців і деяких нелегалів, крахові судна передувала сильна пожежа на борту. В Італії оголосили загальнонаціональний траур.

Автор: Фото: Reuters
 

Теракти у Волгограді

21 жовтня у російському місті Волгоград вибухнув на зупинці пасажирський автобус. Загинули семеро людей, 27 отримали ушкодження. Автобус підірвала уроджениця Дагестану смертниця Наїда Асиялова. За даними ЗМІ, жінка була невиліковно хворою, їй залишалось жити лічені дні.

29 грудня терористи здійснили вибух на залізничному вокзалі Волгограда - 17 осіб загинули. 30 грудня стався теракт в волгоградському тролейбусі - загинули 14 людей. Унаслідок останніх двох терактів постраждала сотня людей.

Автор: Фото: Reuters
 

"Тайфун століття" Хайян

Тайфун Хайян, який ринув на Філіппіни 8 листопада, називають найбільш руйнівним за останні 100 років. Число жертв стихії становить 5 тисяч 796 осіб, безвісти зникли майже 1,8 тисячі. Стихія торкнулася понад 12,2 мільйона філіппінців, при цьому майже 4 мільйона позбулися даху над головою. Тайфун повністю знищив майже 600 тисяч будинків.

Автор: Фото: Reuters
 

Падіння "Боїнга" у Казані

17 листопада в аеропорту "Казані" розбився пасажирський "Боїнг 737". Уламки літака розкидало по двох злітно-посадкових смугах. Загинули 50 людей. Серед пасажирів була і українка Маргарита Ошуркова із Полтавщини. Загинув також старший син президента Татарстану.

Автор: Фото: Reuters
 

Обвалення торгового центру у Латвії

21 листопада у Ризі обвалився дах та стіна торгового центру "Махіма". Під уламками загинули 54 людини, близько 40 отримали поранення. Ця катастрофа стала наймасштабнішою в новітній історії Латвії. Прем'єр країни оголосив про відставку.

Автор: Фото: Reuters
 

Зараз ви читаєте новину «Катастрофи-2013, які увійшли в історію: від масштабних повеней і "тайфунів століття" до хіматак і терактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути