Ексклюзиви
неділя, 13 січня 2013 03:08

Відомий американський програміст Аарон Шварц покінчив життя самогубством

Відомий американський програміст Аарон Шварц покінчив життя самогубством
Аарон Шварц ФОТО: newsfiber.com

Інтернет-активіст, співавтор формату RSS і співзасновник проекту Reddit Аарон Шварц (Aaron Swartz) покінчив з собою, повідомляється в суботу на сайті газети The New York Times. Програмісту було 26 років.

Як розповів дядько Шварца, молодий чоловік повісився у своїй квартирі в Нью-Йорку, його тіло знайшла подруга. За попередніми даними, смерть настала в п'ятницю, 11 січня.

У віці 14 років Шварц брав участь у створенні специфікації RSS (Rich Site Summary), яка призначена для опису новинних стрічок. На початку 2006 року він приєднався до проекту Reddit, однак після придбання сервісу видавництвом Conde Nast менш ніж через рік залишив команду розробників.

Активіст також співпрацював з некомерційною організацією Creative Commons і створив Open Library, просторий каталог друкованих видань. Як повідомляється в блозі Шварца, останнім часом він працював над проектами watchdog.net і Demand Progress. Крім того, він писав статті в ряд популярних видань.

Шварц рано поступив в Стенфордський університет, проте через рік закинув навчання, не відчувши в навчальному закладі інтелектуальної атмосфери, нагадує CNN. Пізніше він закінчив Гарвардський університет.

Шварц виступав за вільне поширення інформації, у зв'язку з чим у нього були проблеми із законом. Так, в 2008 році він проходив у справі про незаконне скачування мільйонів документів з серверів федеральної судової системи, але тоді ніяких обвинувачень йому пред'явлено не було. У 2011 році його звинуватили у зломі комп'ютерної мережі Массачусетського технологічного інституту (MIT) і незаконному скачуванні майже п'яти мільйонів наукових статей. Вирок у цій справі суд винести не встиг.

Зараз ви читаєте новину «Відомий американський програміст Аарон Шварц покінчив життя самогубством ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути