Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 18:10

Зґвалтування в Кагарлику: затримані не проходили відбір для служби в поліції

Зґвалтування в Кагарлику: затримані не проходили відбір для служби в поліції
Колишніх працівників Кагарлицького відділу поліції Миколу Кузіва та Сергія Сулиму підозрюють у зґвалтуванні і побитті. Фото: facebook.com/anton.gerashchenko.7

2 підозрюваних у зґвалтуванні 26-річної Нелі Погребіцької в Кагарлику не проходили через поліцейську комісію.

Один із копів навіть не пройшов психофізіологічне обстеження. Про це повідомив перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук у Facebook.

За словами Осадчука, під час перевірки слідство виявило щонайменше 12 звернень громадян щодо протиправних дій або бездіяльності поліцейських цього відділку, 8 повідомлень про застосування сили на лінію "102", а також одне досудове розслідування, яке веде Департамент внутрішньої безпеки. Нардеп наголосив, що зґвалтування у Кагарлику можливо було б уникнути, якби керівництво відреагувало на попередні скарги громадян.

"Обидва колишні поліцейські, затримані у Кагарлику, не проходили через поліцейську комісію. Більше того, один із них навіть не пройшов психофізіологічне обстеження", - написав Осадчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тортури у Кагарлику: в справі є нові підозрювані

Депутат констатував також, що через протиправні дії копів начальника головного управління Нацполіції Київської області вже притягнули до дисциплінарної відповідальності. Йому оголошено сувору догану.

"Хоча це і не звільнення, якого я вимагав, а лише сувора догана, все ж відхід від виправдовувальної риторики щодо нього - це успіх. Звісно, керівник може не знати про злочин, скоєний підлеглими. Але він має нести відповідальність за те, що під його керівництвом працював цілий відділок, в якому жоден не перешкодив колегам, що катували людей", - написав нардеп.

Крім того, начальникам міжрегіональних і обласних управлінь поліції, а також управлінням у Києві та Севастополі доручили забезпечити належну роботу відеокамер у відділках і архівування записів із них. Камери повинні працювати у фоє та приміщеннях для допитів.

Керівники територіальних підрозділів поліції мають призначити відповідальних співробітників, які стежитимуть за тим, щоб поліцейські не утримували затриманих громадян силою. І щоб у нічний час у відділках не було працівників, які не залучені до охорони громадського порядку.

"Вони ж повинні будуть щодоби проглядати заяви про правопорушення та виявляти ті, де йдеться про протиправні дії поліцейських", - наголосив Осадчук.

Він додав, що Національна поліція має звірити з ДБР інформацію про кримінальні справи щодо протиправних дій поліцейських і провести службові розслідування, на підставі яких відомостей ці провадження відкрили.

Колишніх правоохоронців із Кагарлицького відділу поліції 29-річного Сергію Сулиму та Миколу Кузіва, 35 років підозрюють у побитті та зґвалтуванні 26-річної Нелі із села Стави Кагарлицького району на Київщині. Це сталося у відділку поліції вночі 24 травня. Окрім Нелі, копи знущалися тієї ночі ще над одним чоловіком.

Зараз ви читаєте новину «Зґвалтування в Кагарлику: затримані не проходили відбір для служби в поліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути