Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2022 10:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Ґвалтування дітей, страти та тортури – в ООН документують воєнні злочини Росії в Україні

Ґвалтування дітей, страти та тортури – в ООН документують воєнні злочини Росії в Україні
Слідчі із комісії ООН документують факти катувань російськими військами цивільних і військових полонених в Україні. Фото: nytimes.com

Слідчі з комісії Організації Об'єднаних Націй документують факти катувань російськими військами цивільних і військових полонених в Україні.

У той же час люди часто зникають на територіях, контрольованих Росією та її ставлениками. Про це повідомляє The New York Times.

За словами директора польових операцій ООН Крістіана Салазара Фолкманна, більшість задокументованих випадків тортур стосуються українських ув'язнених. Комісія задокументувала два випадки, коли українські військові були закатовані до смерті.

Інспектори місії ООН провели понад тисячу опитувань потерпілих і свідків. Вони задокументували смерть трьох українців, яких знайшли мертвими у підвалі на Київщині зі зв'язаними руками та ногами. У жертв також були ножові поранення та відрізані пальці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жодної вцілілої хати – показали звільнене село на Харківщині

"Українські війська також катували та знущалися над військовополоненими під час їх захоплення або транспортування до місць ув'язнення, але у менших масштабах", – сказав Фолькманн.

Комісія з розслідування, призначена ООН, повідомила Раді з прав людини ООН, що в Україні були скоєні військові злочини, посилаючись на зґвалтування дітей російськими солдатами, страти та тортури.

Офіс ООН з прав людини також задокументував насильницьке зникнення та свавільне затримання 407 осіб на підконтрольній Росії території з початку лютого до кінця липня. У тому числі росіяни затримали 47 жінок і одного хлопчика. Вісімнадцять із цих людей пізніше були знайдені мертвими.

За словами Фолькманна, нещодавня анексія Кремлем чотирьох українських регіонів після фіктивних референдумів лише посилить порушення прав людини.

Українські правоохоронці виявили на Харківщині чергову катівню російських окупантів. Місце воєнних злочинів росіян виявили в селі Піски-Радьківські. Відео опублікувала Національна поліція.

Спеціальний трибунал, який займатиметься розслідуванням злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні, має доповнити діяльність Міжнародного кримінального суду. Це буде історичний прецедент такого ж масштабу, як війна РФ проти України, заявив президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників заходу "Ніч права" в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Ґвалтування дітей, страти та тортури – в ООН документують воєнні злочини Росії в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути