середа, 13 липня 2022 13:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Інформаційна атака": ДБР розслідує скандал із секретними матеріалами

"Інформаційна атака": ДБР  розслідує  скандал із секретними матеріалами
Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом втручання у роботу правоохоронного органу. Фото: "Радіо Свобода"

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом втручання у роботу правоохоронного органу. Раніше поширювалася інформація про нібито знищення бюро матеріалів резонансних кримінальних справ.

Про це повідомила пресслужба ДБР 12 липня у Telegram.

"Під час російської військової агресії проти України деякі діячі займаються розхитуванням ситуації в країні та розповсюджують недостовірну інформацію щодо роботи правоохоронної системи держави. Оскільки такі дії можуть містити ознаки кримінального правопорушення, слідчі ДБР, за матеріалами Управління внутрішнього контролю, відкрили кримінальне провадження", – йдеться в дописі.

Наголосили, що всі справи, серед яких резонансні щодо підписання "Харківських угод", розгону Майдану, "вугільної справи" та інших, розслідуються у повній відповідності до раніше затверджених планів і будуть передані до суду у визначені терміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ставленики Кремля "розганяють" фейки про війну в Україні – РНБО

На початку російської агресії ДБР, як і інші правоохоронні органи, знищило лише ті матеріальні носії секретної інформації, щодо яких були відповідні законодавчі вимоги, регламентовані "Порядком організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях".

"Погодження прокурорів для знищення таких документів вимагається лише в умовах мирного часу, тоді як знищення секретної інформації в умовах воєнного стану цього не передбачає. Ще раз наголошуємо, ці правомірні дії ДБР жодним чином не впливають на якість і повноту розслідування будь-яких кримінальних проваджень", – зазначили в ДБР.

Наголосили, що метою таких фейкових повідомлень є дискредитувати Бюро в умовах воєнного часу та розбалансувати усю правоохоронну систему, а також "вивести з-під відповідальності окремих чиновників та високопосадовців, що вчинили незаконні дії чи бездіяльність".

Якщо підтвердиться, що Державне бюро розслідувань у перші дні повномасштабної російської агресії знищило матеріали проваджень, то винних покарають. Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

У липні журналісти повідомили, що ДБР в перші дні повномасштабного вторгнення Росії могло знищити деякі важливі матеріали проваджень. ДБР проводить службове розслідування через можливе знищення "документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять таємну або службову інформацію".

Водночас, у бюро опублікували спростування і повідомили, що інформація про знищення матеріалів справ щодо підписання "Харківських угод", розгону Майдану, "вугільної справи" неправдива.

Зараз ви читаєте новину «"Інформаційна атака": ДБР розслідує скандал із секретними матеріалами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути