вівторок, 12 лютого 2013 12:35

Гостинний двір намагалися підпалити ще місяць тому - активісти

Гостинний двір намагалися підпалити ще місяць тому - активісти
Фото: glavcom.ua

Захисники Гостинного двору вважають, що будівлю навмисно підпалили в ніч на 9 лютого у Києві. За їх словами, це вже не перша спроба підпалу у приміщенні історичної пам'ятки, яку активісти захищають від реставрації та перебудування на торгово-офісне приміщення . Про це розповів захисник і активіст Гостинного двору Олександр Заклецький.

"Це вже не перший підпал. Перший був 19 грудня, коли було рейдерське захоплення і коли ми зайшли всередину приміщення з Віталієм Кличко. З правого боку приміщення якраз почало сильно диміти. Потім з'ясувалось, що хтось на паркеті залишив шматок пінопласту і його підпалив. Тоді це було над тією кімнатою, де була одна з точок займання", - сказав Заклецький.

За його словами, пожежа у Гостинному дворі була вигідна лише представникам "Укрреставрації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гостинний двір на 90% горів через коротке замикання - директор "Укрреставрації"

"Коротке замикання, яке одночасно сталося у трьох точках і викликало таке загоряння? Це що серійне коротке замикання? Виходить, що у Гостинному дворі не працює автоматика, яка має вимикатися у разі короткого замикання. Поступове вбивство приміщення Гостинного двору, як історичної пам'ятки, триває досить довго. Просто зараз воно перейшло у більш різкі форми", - зазначив активіст.

Він спростував заяви директора "Укрреставрації" Дмитра Ярича, що активісти незаконно підключалися до світла у приміщенні Гостинного двору. Більше того, за декілька днів до пожежі активістам вимкнули світло.

"Навіть якщо ми були під'єднанні, то там настільки мізерне споживання, що від цього не могло бути займання. Звичайно, що слідство буде вішати всіх собак на активістів. А забудовник буде верещати і вимагати, щоб всіх активістів було викинуто з Гостинного двору. Пожежа - це ще чудовий спосіб здихатись бібліотеки і інституту, які заважають забудовнику", - додав він.

За словами Заклецького, після пожежі аварійну будівлю можна буде продати за копійки.

"Тепер потрібно ремонтувати дах, який було пошкоджено під час пожежі. А так звана реконструкція якраз і передбачала переробити дах на скляний купол. Оскільки будівля горіла, то тепер її можна приватизувати, як аварійну. Тепер ціну на приміщення можна встановити яку завгодно. А аварійний будинок після пожежі можна буде продати за копійки", - розповів Заклецький.

Нагадаємо, раніше директор "Укрреставрації" Дмитро Ярич заявляв, що захисники Гостинного двору незаконно приєдналися до елктромережі державного інституту "УкрНДІпроектреставрація" та бібліотеки, що знаходиться у приміщенні будівлі. Крім того, основною причиною пожежі у Гостинному дворі він назвав коротке замикання.

Гостинний двір - це торговельний комплекс на Контрактовій площі, збудований у 19 столітті. Торік столична влада передала будівлю під реконструкцію та перебудову приватній фірмі "Укрреставрація". Проти забудови, громадські активісти організували чергування у дворі, під час якого не дають новим власникам проводити перебудову. На їх думку, тут має бути культурний центр, а не торгово-офісне приміщення.

Зараз ви читаєте новину «Гостинний двір намагалися підпалити ще місяць тому - активісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути