пʼятниця, 19 січня 2024 16:23

Голова Concorde Capital Мазепа прокоментував своє затримання та обвинувачення у суді

Голова Concorde Capital Мазепа прокоментував своє затримання та обвинувачення у суді
Бізнесмен Ігор Мазепа, якого 18 січня затримало ДБР, прокоментував своє затримання та обвинувачення у суді. Фото: Громадське

Бізнесмен Ігор Мазепа, якого 18 січня затримало ДБР, прокоментував своє затримання та обвинувачення у суді, де сьогодні відбулося судове засідання.

Підозрюваний не дуже розуміє суть обвинувачень. Про це з місця події повідомляє ТСН.ua.

За його словами, матеріальні збитки оцінюють у 7 млн - потенційні, яких зазнала держава. А застава - 700. Історія з землею пов'язана з тим, що 1965 року, коли проєктувалася дамба Київської ГЕС, була затверджена технічна документація, про яку, зі слів слідчих і прокурорів, усі забули.

"Виглядає так, що від 1991 року, коли Україна отримала незалежність, в жодного з десятків державних органів не було претензій до того, що це - землі дамби, які належать водному фонду. Більше того - прокуратура за останні 20 років у цивільних позовах стверджувала, що це взагалі землі лісового фонду", - сказав бізнесмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримання Ігоря Мазепи пов'язане з його позицією на захист бізнесу в Україні - пресслужба

По всій цій лінії, вважає Мазепа, існують десятки земельних рішень, коли суд третьої інстанції визнав ці землі для ведення садівництва.

"По суті, те, що я і купував на ринку. Тому виходить, що жоден з державних органів, який начебто конфліктував з проєктною документацією 1965 року, цього не помітив. Не помітили реєстратори, не помітили нотаріуси, ще десяток різних інших органів, які мали б піклуватися цим. А я мав би це помітити. Коли я це купив на вторинному ринку, за версією слідства, я вчинив злочин", - сказав Мазепа.

Бізнесмен також пояснив, чому саме зараз почали цікавитись справою.

"Цій справі 10 років, а педалюють її в останні півтора місяця. Ще один факт - з трьох тисяч гектарів на цій дамбі мені інкримінується незаконне придбання двох", - додав він.

18 січня працівники ДБР спільно з Нацполіцією під час спроби виїзду за кордон затримали організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Також у різних регіонах України затримали ще трьох учасників злочинної організації.

Слідство запропонувало до розгляду суду обрати запобіжний захід - тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 700 млн грн - для організатора і 500 млн грн - для учасників злочинної організації. Прокурори брали до уваги матеріальний стан підозрюваних і їхні можливості переховуватися від слідства.

Наразі слідчі проводять розслідування, аби довести причетність фігурантів кримінального провадження до заволодіння 300 гектарами земель орієнтовною вартістю понад 1 млрд грн. Запобіжний захід фігурантам справи саме сьогодні у ці години обирає Печерський районний суд Києва.

Правоохоронні органи не повідомляють імені підозрюваних, однак ЗМІ повідомили про затримання на КПП Медика-Шегині при спробі виїзду в Польщу голови інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи.

Котеджне містечко Goodlife Park побудоване у 2013 році, має площу 40 га, яхт-клуб, міні-готель, ресторан, дитячий парк, спортивні майданчики та фітнес-центр. Також Concorde Capital інвестує кошти у медичну мережу "Добробут" та заміський комплекс під Києвом Shelest, а також в інші галузі будівництва та видобутку бурштину.

Зараз ви читаєте новину «Голова Concorde Capital Мазепа прокоментував своє затримання та обвинувачення у суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути