середа, 31 липня 2019 12:11

Рік тому напали на Катерину Гандзюк: що відомо про справу

Рік тому напали на Катерину Гандзюк: що відомо про справу
Акції пам'яті Катерини Гандзюк громадські активісти регулярно влаштовують по всій Україні. Зокрема – збирають мітинги під стінами Генпрокуратури. Вимагають назвати замовників нападу та притягнути їх до відповідальності. Фото - central-ua.tv

31 липня минає рік від дня нападу на 33-річну Катерину Гандзюк, активістку, радницю міського голови Херсона. На неї біля будинку вилили літр сірчаної кислоти. Отримала хімічні опіки понад 30% тіла. Перенесла 14 операцій. Після трьох місяців у лікарні померла.

Підозрюваних у нападі затримали наприкінці серпня. Це — В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Микита Грабчук і Сергій Торбін. Останній — організатор. Їм уже винесли вироки. Торбін отримав 6,5 років, Грабчук - 6 років в'язниці, Васянович і Вишенський – по 4, Горбунов – 3 роки за ґратами.

За кілька місяців назвали імена ймовірних посередників — Олексій Левін, Ігор Павловський і замовника — голову Херсонської обласної ради 49-річного Владислава Мангера. Згодом усім пом'якшили підозру. А кілька днів тому Генпрокуратура України призупинила досудове розслідування щодо підозрюваних Владислава Мангера і Олексія Левіна в організації вбивства Катерини Гандзюк. Справу Павловського передали до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За п'ять днів до нападу Катерина Гандзюк училася стріляти з пістолета

"Вже рік. Виконавці отримали смішні строки. Замовники та організатори на волі. Слідство призупинено. Така держава. Попередній президент обіцяв, що винні будуть покарані. Теперішній - сприяти у розслідуванні справи. Скільки потрібно змінити президентів, генпрокурорів, керівників СБУ, щоб вбивство моєї дитини нарешті розкрили?" - каже батько Катерини Віктор Гандзюк.

Катерина Гандзюк упродовж життя вела активну громадсько-політичну діяльність, боролася проти "русской весны", збирала гроші переселенцям і допомогала розвивати спорт на селі.

Вона народилася 17 червня 1985 року у місті Херсон. Закінчила Херсонський державний університет і Київський національний економічний університет. 2016-го навчалася у Національній академії державного управління при президентові України. З 2003-го була активісткою партії "Батьківщина" та очолювала обласну громадську організацію "Батьківщина молода". 2004-го була активною учасницею помаранчевої революції. А за 2 роки стала депутатом Херсонської облради. Була співзасновницею Агенції громадянської журналістики "МОСТ" і сайту most.ks.ua. Сайт став майданчиком, що висвітлював проблеми місцевої політики. Згодом сконцентрувався на моніторингу державних закупівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мангеру наказали здати паспорт

Друзі та колеги Катерини обіцяють, що не залишать справу про її вбивство і далі вимагатимуть покарати винних.

"Виконавці злочину отримали мізерні вироки начебто за дуже цінні свідчення проти замовників. Посередники на свободі. Замовники не отримали нічого. Але навіть і цього результату не вдалося б досягти, якби не шалений тиск друзів Каті, журналістів і просто небайдужих громадян. Без постійної уваги суспільства за вбивство Каті вже давно б сидів стрілочник, а справу успішно поховали б в архівах. Як це буває з усіма резонансними справами у нас у державі. Ні, кажемо ми. Ми не зліземо, доки всі причетні до злочину проти Каті не сядуть. Ми не злазили цілий рік, не зліземо ще один. А потім ще, якщо знадобиться", - сказано у дописі спільноти "Хто замовив вбивство Каті Гандзюк" у Facebook.

Катерина Гандзюк була заміжня за бізнесменом Сергієм Денисовим, дітей подружжя не мало. Батьки жінки живуть у Херсоні.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому напали на Катерину Гандзюк: що відомо про справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути