пʼятниця, 17 травня 2013 16:34

Гей-парад у Тбілісі спровокував справжню вуличну війну

Супротивникам гей-параду, учасники якого мали намір провести свою акцію в п'ятницю вдень, 17 травня, у центрі Тбілісі, вдалося прорвати поліцейський кордон.

Поліцейські і кілька десятків спецназівців встигли посадити учасників гей-параду в автобуси і вивезти в безпечне місце.

У центрі столиці Грузії зібралося близько 10 тисяч "православних громадян", які намагалися не допустити проведення акції організації "Ідентичність" на підтримку сексуальних меншин.

Кілька десятків представників сексменшин зібралися в сквері на площі Свободи, однак "православні громадяни" прорвали кордони поліції і намагалися фізично розправитися з учасниками гей-параду.

Зараз на проспекті Руставелі залишаються тисячі людей.

Тим часом спікер парламенту Грузії Давид Усупашвілі у п'ятницю, 17 травня, на пленарному засіданні заявив, що "Конституція передбачає свободу віросповідання і поглядів, і ніхто не має права виходити за рамки Конституції і закону".

Перший в історії Грузії гей-парад, дозволений мерією, не зустрів розуміння з боку православних жителів Тбілісі, де він проходив У хід були пущені найрадикальніші способи боротьби з геями і лесбіянками: від кулаків до кропиви. Під натиском обуреної юрби не змогла витримати навіть поліція, постраждали близько двох десятків людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Amnesty International закликає українську владу стати на захист ЛГБТ

Спочатку організація на підтримку сексуальних меншин "Ідентичність" планувала влаштувати парад напроти будівлі парламенту на проспекті Руставелі, але до 13.00, коли мала розпочатися акція, там вже зібралися десятки "захисників моральності", чекаючи на своїх жертв, пише "Грузія-Онлайн". Серед них були духовні особи, у тому числі скандально відомий Басил Мкалавішвілі, який відбув покарання через боротьбу проти свідків Єгови. Він і його паства озброїлися кропивою. Як вони пояснили, кропива їм потрібна для того, щоб розполохати геїв і лесбіянок. "Дякую вам за те, що ви прийшли на акцію, і ми влаштуємо "революцію кропиви" проти гомосексуалістів", - цитують отця Басила "Новини-Грузія".

Сюди також прийшов і церковний хор, який, треба думати, збирався "відлякувати" учасників параду православними піснеспівами. "Нехай тут не проводять акцію, інакше проллється кров, і якщо кого заарештуєте, отримаєте гірше, ніж свого часу отримали інші. Одного нашого свисту достатньо, щоб всі військові прийшли сюди", - пригрозив поліцейським інший противник гомосексуалізму отець Елізбар.

У зв'язку з такою недружньою реакцією геям і лесбіянкам довелося негласно змінити місце проведення параду, і замість площі біля будівлі парламенту, вони зібралися у Пушкінському сквері біля площі Свободи. Але ці пересування, звісно, не вдалося приховати від готових до розправи гомофобів.

Дізнавшись про нове місце зустрічі представників ЛГБТ-спільноти, вони накинулися на поліцейських, які захищали акцію, і, прорвавши кордон, добралися до гомосексуалістів. Виправити ситуацію якийсь час навіть не могли спецназівці, яких натовп просто задавив. Дивом учасникам параду вдалося добігти цілими до автобусів, які були заготовлені поліцією на такий випадок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чикаго не можна прийти на пляж у плавках - подумають, що збоченець

Правда, протестувальники, що залишилися зовні, почали закидати автобус камінням і вибивати скло. Щонайменше 17 осіб постраждали. Троє з них - співробітники поліції, повідомила керівник служби зі зв'язків з громадськістю МВС Грузії Ніно Гіоргобіані. Травми також отримав журналіст однієї з грузинських радіостанцій і перехожий, який, за його словами, потрапив під колеса мікроавтобуса і у нього зламано ногу. На місце інциденту виїхало близько 10 бригад швидкої допомоги.

Гей-парад, приурочений до Міжнародного дня проти гомофобії, був дозволений мерією Тбілісі, незважаючи на наполягання предстоятеля Грузинської православної церкви Католікос-Патріарха всієї Грузії Ілії II не допустити проведення акції. У мерії у відповідь на звернення патріарха заявили, що проведення параду є конституційним правом громадян, а влада лише бере до відома подібні повідомлення.

Прикметно, що консервативно налаштовані грузини не сприймають гомосексуалізм не тільки серед своїх громадян, а й серед іноземців, і тих, у разі якщо вони приїжджають до Грузії, як правило, чекає таке ж поводження, що і сьогоднішніх учасників параду. Так, у 2011 році жителі гірського грузинського села Омало побили трьох німецьких туристів за їхню нетрадиційну орієнтацію, зв'язали і кинули в річку.

Зараз ви читаєте новину «Гей-парад у Тбілісі спровокував справжню вуличну війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути