середа, 01 лютого 2012 21:20

Спецтема: Закриття EX.ua

EX.UA заблокували через закон, прийнятий в США - юрист

EX.UA заблокували через закон, прийнятий в США - юрист

Не виключено, що домен EX.UA був заблокований в порядку, встановленому відомим законом, нещодавно прийнятим в США - Stop Online Piracy Act (SOPA).

Про це заявив старший юрист адвокатського об'єднання "Arzinger" Дмитро Гадомський з приводу закриття ресурсу, повідомляє Економічна правда.

"В даний час важко сказати, що саме сталося і в якому порядку було закрито ресурс: інформація, яка надходить у відкриті джерела від власників ресурсу, і від правоохоронних органів, поки дуже сильно відрізняється", - каже юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через EX.UA "упав" сайт Партії регіонів

За його словами, імовірно, могли бути вилучені сервери, на яких, за даними правоохоронних органів, були без належних на те підстав записані об'єкти авторських прав: музичні твори, кінофільми, програмне забезпечення.

"Якщо це припущення вірне, то матеріально-правовою нормою для подібних дій швидше за все стала стаття 176 Кримінального кодексу - порушення авторських та суміжних прав. Сервери ж були вилучені у порядку вилучення речових доказів. З цієї точки зору дії правоохоронних органів на перший погляд правомірні", - зауважив Гадомський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хакери конкретно "поклали" сайт МВС: він досі не працює

"Не виключено, що домен EX.UA був заблокований в порядку, встановленому відомим законом, нещодавно прийнятим в США - Stop Online Piracy Act (SOPA)", - зазначив юрист.

За словами експерта, враховуючи, що ця справа вже стала публічною і набула суспільного резонансу в лічені години після закриття ресурсу, незалежно від того, в якому порядку і на яких саме правових підставах був закритий EX.UA, ця суперечка найвірогідніше зведеться до обговорення кількох "вічних" проблем авторського права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліція допитує 16 співробітників EX.ua, конфіскували 200 серверів, сайт МВС "ліг"

"Дивно чути від правоохоронних органів України про те, що причиною для порушення кримінальної справи в Україні є складений десь у США (нехай навіть і RIAA) перелік піратських веб-ресурсів. Дуже шкода, що у нашої суверенної держави немає своєї власної концепції регулювання авторських прав, а відбувається лише адаптація законодавства до досить спірного законодавства країн, для яких експорт об'єктів авторських прав становить чверть ВВП", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «EX.UA заблокували через закон, прийнятий в США - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути