четвер, 30 квітня 2020 17:31

Ексзаступнику міністра оборони повідомили про підозру

Ексзаступнику міністра оборони повідомили про підозру
Ексзаступнику міністра оборони повідомили про підозру. Фото: pixabay.com

Ексзаступнику міністра оборони Ігорю Павловському повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем, що завдало 17,44 млн грн збитків.

Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

"28 квітня 2020 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили колишнім заступнику міністра оборони та директору департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України про підозру у зловживанні службовим становищем, що завдало 17,44 млн грн збитків. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України", – говориться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа про корупцію в оборонці. НАБУ повідомило нові подробиці

Слідством встановлено, що ексзаступник міністра оборони та директор згаданого департаменту у змові з колишнім першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом.

Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія, за версією слідства, афільована з посадовцем РНБО.

"На стадії формування державного оборонного замовлення на 2017-2019 рр. до вантажних автомобілів, які планували закупити коштом державного бюджету для потреб армії, уряд висунув низку вимог. З-поміж іншого, йшлося про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника) мав становити не менше 60%. На той момент згадані автівки не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації всього у 10%", – зазначається в повідомленні.

Згодом в результаті лобістських дій вимоги до локалізації зменшили до 20%. Попри той факт, що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, вона все одно отримала держзамовлення, однак за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років.

Як згодом встановить слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно переклала на бюджет, що підтвердять залучені спеціалісти Державної аудиторської служби в ході перевірки.

"Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції. Тим не менш, всупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання з заступником міністра оборони. В результаті, постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн грн, що підтверджено висновками Держаудитслужби та експертизи", – говориться в повідомленні.

СБУ викрила махінації посадовців бронетанкового заводу Житомира. Їх підозрюють у розтраті бюджетних коштів, бо закупили неякісні запчастини за завищеною ціною.

Зараз ви читаєте новину «Ексзаступнику міністра оборони повідомили про підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути