четвер, 13 листопада 2014 19:28

Експерти розповіли, коли росіяни почнуть наступ

Експерти розповіли, коли росіяни почнуть наступ
Фото: lenta-ua.net

До зими Путін спробує будь-якими способами отримати коридор до Криму. Це може бути як імітація військової операції, так і власне військовий наступ. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор військових програм центру Розумкова Микола Сунгуровський

"Наступ буде за кількома напрямками: Запоріжжя, Харків, Дніпропетровськ, Маріуполь і далі на Бердянськ. Який з цих напрямків буде головним - залежитаме від стану нашої оборони. Скоріше за все Маріупольський. Там Путін намагатиметься найбільше просунутися, щоб примусити Порошенка до переговорів для отримання сухопутного коридору", - каже експерт.

Деякі російські частини підготовані до зими краще, ніж українські.

"Але сили Росії також обмежені. Постійно торочать, що ми обов'язково програємо війну, і військового рішення в цьому конфлікті немає. Це міф. В Росії контрактниками укомплектовані в основному повітряно-десантні війська. І більше сил, які можна одразу підняти в бій, немає. Треба від кількох тижнів до кількох місяців для доукомплектування армії. Тут не обійтись без оголошення мобілізації. До того ж в самій Росії величезна кількість конфліктних точок: Північний Кавказ, Центральна Азія, кордон з Китаєм. Скрізь потрібні війська. Тому кинути всі сили на Україну росіяни не зможуть", - додає Сунгуровський.

Якщо через тиждень-два росіяни не почнуть широкомасштабний наступ, то варто очікувати його навесні, вважає директор інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця.

"Зараз перекидають на Донбас значні сили. Під Новоазовськ прийшло підкріплення. Все йде до того, що днями розпочнуть наступ", - зазначає він.

Директор центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак говорить, що Росія готується до війни третього покоління. Під час такої армія не шукає зустрічі з противником, а за допомогою стрімких маневрів відрізає його від комунікацій. Значну роль тут грають танки та авіація.

"Ми не знаємо, на якому етапі Путін буде готовий до застосування авіації, але всі дані свідчать, що росіяни готуються до наступальної операції. В першу чергу будуть застосовувати важку наземну військову техніку. Можуть використати нашу авіацію, яку захопили в Криму. Там Україна втратила 25 відсотків авіатехніки. Також Путін може відмовитися від війни. Якщо його переконають, що українська армія потужно підготувалася до оборони. І наступ загрожує затяжною та кровопролитною війною", - додає Бадрак.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, коли росіяни почнуть наступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути