Ексклюзиви
четвер, 10 листопада 2022 10:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Добровільно приєдналися до окупантів: СБУ показала обличчя п'ятьох колаборантів з Херсонщини й Луганщини

Служба безпеки України викрила ще двох керівників окупаційної "мерії" Херсонщини.

Зрадники примусово роздавали російські паспорти українцям і впроваджували російську освіту в регіоні. Про це повідомила пресслужба СБУ 10 листопада.

Серед колаборантів жінка, яка раніше була чиновницею однієї з міськрад Херсонщини. Після повномасштабного вторгнення вона підтримала окупантів і приєдналася до них.

"Зголосилася виконувати рішення військового керівництва РФ і обійняла посаду "голови військово-цивільної адміністрації" Скадовської територіальної громади. Перебуваючи на "посаді", вона брала участь в організації місцевого псевдореферендуму та сприяла примусовому видаванні українським громадянам паспортів РФ", – ідеться в повідомленні.

Також СБУ викрили очільницю "отдела по делам образования, молодежной политики, культуры и спорта" однієї з окупаційних адміністрацій поблизу Херсона. За даними слідства, зловмисницею виявилась колишня керівниця відділу освіти Голопристанського району. Після захоплення громади добровільно приєдналась до окупаційних органів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ викрила нових зрадників, які вступили до карального органа РФ на Херсонщині

"З початку навчального року колаборантка активно "відновлювала" роботу закладів освіти у місті й формувала списки прихильників "русского мира", які б хотіли працювати під її "керівництвом". Також вона схиляла педагогів до співпраці з "новою владою", пропонуючи їм хабарі. Про результати злочинної діяльності доповідала своїм кураторам через направлення до РФ "звітної" документації", – ідеться в повідомленні

Крім того, СБУ задокументувала на Луганщині злочини двох керівників "військкоматів" ЛНР.

"Поплічники агресора організовують примусову "могилізацію" місцевих жителів до лав загарбників, у тому числі до так званої народної міліції. Для цього людей викрадають і незаконно позбавляють їх волі, а у разі відмови – погрожують убивством", – повідомили в СБУ.

Також викрито колишнього "посадовця" хімзаводу області, який погодився на пропозицію окупантів стати "мером" Рубіжного. За даними СБУ, там він організував матеріально-технічне забезпечення окупантів на східному напрямку.

Трьом фігурантам уже повідомили про підозру у скоєнні злочинів проти державної безпеки України.

Автор: СБУ
  Зрадники України з Херсонщини та Луганщини, яких викрила СБУ
Зрадники України з Херсонщини та Луганщини, яких викрила СБУ

Колаборанта, якого росіяни призначили керувати захопленим селом Димер на Київщині, затримали. Він забезпечував пальним військову техніку загарбників, налагодив постачання газу, електроенергії і продуктів до місць базування ворога, повідомила СБУ.

До того ж колаборант брав участь у допитах незаконно ув'язнених громадян, у тому числі представників Товариства Червоного хреста України. Росіяни "вибивали" з них інформацію про місця дислокації підрозділів Сил оборони й адреси учасників АТО.

Зараз ви читаєте новину «Добровільно приєдналися до окупантів: СБУ показала обличчя п'ятьох колаборантів з Херсонщини й Луганщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути