Ексклюзиви
субота, 14 вересня 2013 06:21

До нищення унікальної природи під Тернополем причетні біатлоністи
9

Вирубка траси в Іванівському заказнику
Фото: Фото надане ЕкГ "Печеніги"

Державна екологічна інспекція зголосилась перевірити знищення Іванівського заказника під Тернополем, коли його вже добряче порубали.

Про це Gazeta.ua повідомили в екологічній групі "Печеніги" .

10 вересня з ходом розчищення лижеролерної траси, яка має пролягти через заказник, ознайомилися віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко і голова Тернопільської обласної держадміністрації Валентин Хоптян.

За словами екологів, під час цього візиту підтвердився той факт, що сучасним стандартам нова траса не відповідає.

"До найближчих будівель від неї близько 500 м, а повинно бути не менш 2 км. Тому й міжнародного статусу їй не отримати", - зазначили громадські активісти.

Після цього візиту обласна екоінспекція повідомила мешканцям, що за вказівкою із Кабміну вона перевірить додержання природоохоронного законодавства в Іванівському заказнику.

"Хоча до того повідомляла їм, що з цією рубкою "все нормально", - зауважили екологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині летять тріски — нищать заказник "Іванівський"

За їхньою інформацією, загроза для цього природного "острівця" прийшла від навчально-спортивної бази з біатлону обласного фізкультурно-спортивного товариства "Колос".

"Почалося все з того, що зі створеної ще у 1985 році лижеролерної траси товариства в жовтні 2012 р. було виділено в приватну власність 15 ділянок по 0,1 га кожний. Це обурило спортсменів, у відповідь на що було прийнято рішення спорудити нову трасу. Ось її-то і вирішили провести через заказник", - розповіли "Печеніги"

Активісти пояснили, що оскільки біатлон поєднує лижні перегони зі стрільбою, то для такої траси в лісі дерева треба вирубати, а пні викорчувати.

"Вирубка заказника обурила місцевих мешканців. Але на всі їхні листи влада відписувалася, що "все відбувається в межах закону". Тим часом рубка розгорнулася в повному масштабі. І лише тепер вони надумали робити перевірку", - повідомили екологи.

Слід зазначити, що ботанічний заказник місцевого значення "Іванівський" був створений рішенням виконкому Тернопільської обласної ради ще 1977 року поблизу села Підгородне Тернопільського району – в 33 та 34 кварталах Тернопільського лісництва.

Об'єкти його охорони - дубово-грабовий ліс, в якому є багато вікових дерев, а також зростають рослини, занесені до Червоної книги України. Наприклад, любка дволиста та лілія лісова.

Зараз ви читаєте новину «До нищення унікальної природи під Тернополем причетні біатлоністи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути