Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2012 14:31

Десятки тон краденого гравію переховували на фабриці депутата Львівської облради
7

Фото: Фото Євгена Борісова

Сьогодні на прес-конференції у Львові депутати від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Михайло Блавацький та Юрій Зірченко розповіли про розкрадання природних ресурсів на Львівщині.

10 лютого на території села Гніздичів Жидачівського району Львівщини депутати спільно із представниками Державної екологічної інспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля та журналістами зафіксували факт незаконного видобутку гравію із річки Стрий.

На місці було затримано 4 вантажних автомобіля.

"Ми прослідкували і побачили, що весь цей гравій завозять на територію Коханівської паперової фабрики, - розповів Михайло Блавацький. – Директором цієї фабрики є депутат обласної ради Титикало Михайло".

Як повідомляє сайт облради Львівщини Титикало Михайло став депутатом від "Партії промисловців і підприємців України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкаси не питимуть фекалії через аварію на очисній станції в Бортничах

"Площа нелегального кар'єру становить 108х15 метрів і півтора метри в глибину, - зазначив депутат. - За попередніми підрахунками, державі завдано збитків на 167 тисяч гривень. Проте міліціонери чомусь спершу нарахували там лише 50 метрів на 8, а потім 80. За один день з річки видобувають приблизно 2 тисячі кубометрів гравію".

Міліція уже тиждень проводить перевірку у справі, проте жодної інформації наразі не надає, пояснив чоловік.

"У мене є інформація, що ці ж люди, які займаються видобутком гравію уже минулого року сплатили штраф десь 20 тисяч гривень, - розповів Блавацький. – Цього року їм нарахують штраф близько 160 тисяч гривень. І от якщо вони сплачують такі штрафи і продовжують займатися цим видобутком, то можна собі уявити скільки вони грошей на цьому заробляють".

Як зазначили Блавацький та Зірченко, через видобування гравію знищується берег річки. Через це відбуваються затоплення будинків.

"Люди, які живуть у селі Гніздичів вони просто переживають, - уточнив Михайло Блавацький. – Тому, що вода там може виходити з берегів до 4 метрів. Там серйозні підйоми і низовини. А коли познімали тракторами ці підйоми, то є загроза того. Що може просто змити місто Жидачів".

Також Блавацький пояснив, що від таких дій сильно страждає екосистема річки, гине риба і водоплавні птахи, які там селяться.

Крім незаконного видобування гравію депутати зафіксували скидання хімічних відходів на берег річки.

"В прибережно-захісній зоні річки ми виявили свіжі відходи з фабрики, які вивозилися тими ж машинами, що і видобувають гравій, - розповів Юрій Зірченко. Попередній аналіз відходів показав, що це сульфати. Сульфати – солі сірчаної кислоти. А ці солі – це хімічна сполука. Це отрута для природи. А потім це весною, коли розтає сніг і з дощами змивається у річку. До речі, з цієї ж річки львів'яни п'ють воду".

Як виявили депутати, автомобілі, які перевозили гравій та відходи належать фірмі "Шляхбудсервіс-Д".

Як зазначив Михайло Блавацький, після того рейду до нього телефонували високі посадовці і просили "не рухати цю справу".

"В перший день після цього вже дзвонив нам заступник Матолич і каже "Може туди не їдьте. Може туди не йдіть", - повідомив депутат.

Депутати також повідомили, що якщо до понеділка міліція не почне активних дій у слідстві, то уже у понеділок надійде звернення у прокуратуру та голові обласної державної адміністрації Михайлу Костюку.

Зараз ви читаєте новину «Десятки тон краденого гравію переховували на фабриці депутата Львівської облради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути