пʼятниця, 01 лютого 2013 20:00

Демонстранти в Каїрі підпалили президентський палац

Десятки демонстрантів закидали в Каїрі президентський палац "Аль-Іттіхад" пляшками із запальною сумішшю, передає "ИТАР-ТАСС". З території резиденції глави держави Мухаммеда Мурсі здіймаються клуби диму.

Очевидці стверджують, що загорілися кілька дерев, які знаходяться на території. Вогонь загрожує перекинуться на будівлі.

Поліція вживає марні спроби розігнати протестувальників, використовуючи водомети. Демонстранти закидали правоохоронців камінням. До палацу стягуються додаткові підрозділи МВС. Про потерпілих інформації поки не надходило.

Раніше в п'ятницю ситуація начебто заспокоїлася. Єгипетська опозиція мала намір організувати масові демонстрації в Каїрі із засудженням політики "Братів-мусульман". Тисячі людей почали збиратися в різних куточках столиці на традиційну полуденну молитву в "П'ятницю позбавлення", однак цьому завадив проливний дощ з холодним поривчастим вітром.

Присутні на площі Тахрір були змушені ховатися в довколишніх магазинах, кафе, ресторанах і під'їздах будинків. Найбільш стійкі не побажали залишати центральну площу країни, викрикуючи гасла проти президента Мухаммеда Мурсі та ісламістів. Багато хто сприйняв дощ хорошою ознакою "швидкої перемоги" і повалення нинішнього режиму, про що привселюдно заявляли з головної трибуни.

Багатолюдні ходи стартували від декількох каїрських мечетей в бік президентського палацу "Аль-Іттіхад". Однак вони також затрималися через розгул стихії. Демонстранти, що прийшли на молитву, змушені були ховатися від зливи і ловити розкидані сильним вітром транспаранти.

Тисячі єгиптян вийшли на акції протесту і в містах Суецького каналу. У Порт-Саїді, Суеці та Ісмаїлії маніфестанти вимагають відставки уряду і справедливого покарання для винних у загибелі десятків людей. Тільки за минулий тиждень заворушення в Єгипті забрали близько 60 людських життів, сотні постраждали.

У північній столиці країни - Александрії також проходять масові мітинги. Супротивники влади перекрили кілька ключових магістралей міста, однак тут якихось серйозних інцидентів поки не було.

Зараз ви читаєте новину «Демонстранти в Каїрі підпалили президентський палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути