середа, 26 лютого 2020 06:15

Справу слухали рік: винесли вирок винуватцям аварії із шістьма загиблими

Справу слухали рік: винесли вирок винуватцям аварії із шістьма загиблими
Харків'ян 22-річну Олену Зацеву та 50-річного Геннадія Дронова рік тому засудили за смертельну аварію на перехресті вул. Сумської та Мечникова. Тоді загинули 6 та скалічилися 5 людей. Обоє отримали по 10 років в'язниці. Фото: 24tv.ua

Торік 26 лютого Київський районний суд Харкова оголосив вирок винуватцям смертельної аварії 22-річній Олені Зайцевій і 50-річному Геннадію Дронову. Вони отримали по 10 років в'язниці з тимчасовою забороною керувати транспортними засобами.

ДТП сталася на перехресті вул. Сумської та Мечникова 18 жовтня 2017 року. Lexus Олени Зайцевої зіткнувся з Volkswagen Touareg Геннадія Дронова. Від удару її авто відкинуло в натовп. На місці загинули 27-річний Олександр Євтєєв, 28-річна Ніна Кобесова, мати та донька — 46-річна Алла та 19-річна Анастасія Сокол, Наталія Умаєва, 46 років. За тиждень, не приходячи до тями, в лікарні померла 24-річна Діана Берченко. Ще п'ятеро людей скалічилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вирок об'єктивний: що кажуть про рішення суду Зайцевій-Дронову

Розгляд справи тривав рік і три тижні. Вирок суддя Віктор Попрас зачитував майже 3 год. Провину обох водіїв у аварії визнали рівною. За висновками слідства, Олена Зайцева виїхала на перехрестя на жовтий сигнал світлофора зі швидкістю понад 80 км/год. Дронов також почав рух на жовте світло, її авто не помітив. В обвинувальному акті немає згадок про опіати (наркотичні речовини, що впливають на центральну нервову систему. — Gazeta.ua), які виявили в організмі Олени після аварії. У прокуратурі підтвердили, що наркотичного сп'яніння підозрюваної вони довести не змогли.

Суд також задовольнив низку позовів на відшкодування моральної та майнової шкоди з обох обвинувачених. Загалом — майже 8 млн грн.

Зайцева свою провину визнала. Дронов - ні

Обоє засуджених подавали апеляції. Але суд залишив рішення суду першої інстанції без змін. 28 серпня торік Дронова етапували до Крюковської виправної колонії №29 на Полтавщині. Це колонія мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання для засуджених чоловіків. Засуджений займається там сільським господарством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДТП у Харкові: вітчиму Зайцевої повернули розбитий Lexus

Олену Зайцеву етапували 2 вересня торік. Вона відбуває термін у Покровському виправному центрі №79 на Дніпропетровщині. Це заклад із сектором мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання для жінок, засуджених до позбавлення волі. Жінки там працюють на швейному виробництві або можуть працювати на контрагентских об'єктах за межами центру.

Обоє засуджених подали касаційні скарги у листопаді торік. Верховний суд призначив їх розгляд на 3 квітня. Засідання відбудеться у режимі відеоконференції із засудженими. Захист Зайцевої просить суд скасувати вирок обвинувачуваній і зменшити суму відшкодування потерпілим. Мовляв, призначене судом покарання не відповідає тяжкості порушення. Адвокат Дронова планує домагатися виправдувального вироку. Вважає 10 років в'язниці для підзахисного — несправедливим покаранням.

6 місяців поліція шукала нарколога Олену Федірко. Вона першою після смертельної ДТП у Харкові оглядала Олену Зайцеву. В сечі водійки експерти виявили опіати. Суд призначив повторні аналізи, але відібраних зразків — крові та сечі — виявилося замало. Тому свідчення нарколога називали ключовими у справі. Невдовзі після аварії Олена Федірко звільнилася з роботи. Поїхала на непідконтрольну Україні територію на Донбасі доглядати матір. Телебачення і телефонного зв'язку там не було, з її слів. Покази в суді дала в січні торік. Підтвердила, після аварії у водійки Lexus були звужені зіниці, нестійка хода. Це наслідок перенесеної травми чи стресу, припустила.

Зараз ви читаєте новину «Справу слухали рік: винесли вирок винуватцям аварії із шістьма загиблими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути