Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 00:04

Cправа MH17: оприлюднили аудіозаписи терористів про переміщення "Буку"

Cправа MH17: оприлюднили аудіозаписи терористів про переміщення "Буку"
У справі MH17 з'явився аудіозапис. Фото: Reuters

В суді у справі про катастрофу "Боїнга" МН17 в небі над Донбасом у 2014 році заслухали кілька нових записів радіоперехоплення керівництва ЛНР і ДНР.

У них детально обговорюється транспортування зенітно-ракетної установки "Бук" по своїй території в день, коли літак був збитий, повідомляє ВВС.

У суді програли записи переговорів "глави розвідки" ДНР Сергія Дубинського з "заступником командира" батальйону "Схід" ДНР Олександра Семенова, переговори Дубинського і "міністра оборони" ДНР Ігоря Гиркина, а також численні переговори Дубинського зі своїми підлеглими в розвідбату .

В ніч з 16 на 17 липня 2014 року ЗРК "Бук", був доставлений до кордону Росії з Україною в місці, де її контролювали представники ДНР. Потім комплекс перетнув її і був доставлений до Донецька.

В одній з розмов Дубинський і його підлеглий, відставний офіцер військової розвідки армії Росії Олег Пулатов, могли обговорювати відправку "Бука" з Донецька в сторону села Первомайське Донецької області. Саме звідти, за версією слідчих JIT, була пізніше пущена ракета, яку збили "боїнг", що летів рейсом МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

І Дубинський і Пулатов є обвинуваченими у справі про катастрофу МН17, розглянутому в суді Нідерландів. Прокуратура вважає, що вони безпосередньо причетні до транспортування знаряддя, з якого був збитий "Боїнг".

У ще одній оприлюдненої записи людина з голосом Дубинського в розмові з людиною з голосом Пулатова позначає роль, яку міг грати Леонід Харченко (він же "Кріт") в транспортуванні "Бука". Харченко також проходить обвинуваченим у справі про катастрофу МН17.

В іншому оприлюдненому розмові Дубинський міг обговорювати з заступником командира батальйону "Схід" Олександром Семеновим переміщення "Бука" на Макіївське шосе (в районі Донецька), щоб поставити ЗРК в колону з танками "Сходу". Ця колона потім повинна була піти в район Саур-Могили, де в той момент йшли запеклі бої з українськими військовими.

Також програли записи розмов, зроблених за кілька днів до краху МН17. У них Ігор Стрєлков, тоді займав пост міністра оборони ДНР, говорив співрозмовникам про тяжке становище прихильників ДНР в боях з українською армією і просив надати йому засоби ППО, щоб протистояти українським військовим літакам.

Стрєлков є четвертим обвинуваченим у справі про катастрофу МН17. Ні він, ні інші обвинувачені в залі суду не присутні, вони оголошені в міжнародний розшук. З чотирьох тільки Олег Пулатов погодився взаємодіяти з судом через своїх адвокатів. Всі обвинувачені заперечують свою причетність до катастрофи літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці сьогодні вшановують пам'ять дітей, як загинули через агресію РФ

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17, збили 17 липня 2014 у міста Торез Донецької області, на підконтрольній бойовикам території, коли вже йшла російська агресія проти України. Загинули всі 298 чоловік - 283 пасажирів і 15 членів екіпажу. Серед них було 80 дітей, 3 з яких - діти.

Зараз ви читаєте новину «Cправа MH17: оприлюднили аудіозаписи терористів про переміщення "Буку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути