Ексклюзиви
неділя, 05 березня 2023 07:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Де в Україні тривають найзапекліші бої ‒ аналітики показали свіжі карти війни

Запеклі бої тривають на Луганщині. Там російські загарбники намагаються наступати на лінії Сватове-Кремінна.

Але ці спроби, ймовірно, досягають своєї кульмінації. Російська пропаганда вже готується до новин про втрату РФ ініціативи. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), публікуючи свіжі карти бойових дій в Україні.

Російські загарбники 4 березня продовжували наступальні операції поблизу Сватового на Луганщині. Опубліковані геолокаційні кадри показують, що російські війська, ймовірно, закріпили успіхи на північ від Нововодяного, що за 16 км на південний захід від Сватового. Перед цим один з російських блогерів заявив, що українські сили намагалися атакувати позиції РФ поблизу Куп'янська у Вільшані та Лимані Першому.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на Харківщині та Луганщині
Карта бойових дій на Харківщині та Луганщині

Російські сили знаходяться в радіусі 25 км біля Куп'янська, що дозволяє їм обстрілювати місто зі 152-мм артилерії. Це становить значний ризик для мирного населення. Російські війська провели обмежені наступальні операції на північний схід від Куп'янська протягом останнього місяця. Але не досягнули там жодного значного підтвердженого прогресу. І навряд чи зможуть досягти успіхів, необхідних для загрози місту за поточного темпу операцій.

"Найближчі російські наступи відбуваються приблизно за 13 км на північний схід від Куп'янська, і малоймовірно, що російські сили в цьому районі мають можливість швидко просунутися по пересіченій місцевості на 13 км і штурмувати сам Куп'янськ. Якщо вони взагалі можуть просунутися так далеко", ‒ йдеться у повідомленні ISW.

Російські війська напередодні також продовжили наступальні дії в районі Кремінної. У Генштабі України повідомили про безуспішні російські наступи біля Невського, Кремінної та за 33 км на південь від Кремінної в районах Григорівки, Білогорівки, Спірного та Веселого.

Один з російських "воєнкорів" стверджує, що війська РФ вели штурм у напрямку Макіївки, Тернів та Ямполівки. А українські сили контратакували поблизу Червонопопівки.

Російські блогери розповсюдили кадри, на яких нібито видно, як російські штурмові підрозділи Центрального військового округу захоплюють українські окопи в лісовому масиві поблизу Кремінної. Російське джерело також стверджує, що російські та українські сили тримають позиції на відстані 40 метрів один від одного на південь від Кремінної.

"Російський командир неточно сформулював російські операції в Луганській та Харківській областях як обмежені за масштабом, що, ймовірно, створить інформаційні умови для потенційної кульмінації російського наступу на цій ділянці лінії фронту. 4 березня командир БАРС-13 заявив, що російські війська ведуть локалізовані наступальні операції, щоб відвоювати втрачені позиції та відкинути українські сили від окупованих Росією Сватового та Білгородської області", ‒ повідомляють в ISW.

За словами цього командира, російські наступальні дії на цих ділянках "навряд чи можна назвати повноцінним наступом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни не можуть оточити Бахмут ‒ ISW

За даними аналітиків, російські війська, ймовірно, задіяли майже повністю 144-у та 3-ю мотострілецькі дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу. А також полкові частини 98-ї, 76-ї та 106-ї десантно-штурмової дивізії для наступу на лінії Сватове-Кремінна.

Це може свідчити про те, що російські війська мали намір віддати перевагу цій ділянці просування та досягти значних успіхів у цій зоні.

Російські війська 4 березня продовжували спроби оточити Бахмут. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут. А також на північ від міста біля Васюківки, на північний захід від Бахмута в районі Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки, Богданівки, Григорівки та на захід від Бахмута біля Іванівського.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

На відео з геолокацією, опублікованому 4 березня, видно, як українські війська завдають ударів по російських позиціях на східному березі Берхівського водосховища. Це вказує на те, що російські війська просунулися приблизно на 5 км на північний захід від Бахмута.

Аналітики поки не можуть точно сказати, хто зруйнував міст у Хромовому біля Бахмута. Але його знищення в будь-якому випадку обмежить можливості російських військ наблизитися до українських позицій у Хромовому та навколо нього з позицій у Бахмуті. Російські джерела стверджують, що українські війська відступають з Бахмута, але деякі українські елементи залишаються в місті.

Російські військові блогери стверджують, що сили групи "Вагнера" очистили м'ясокомбінат "Тавр" у північно-східному Бахмуті та просуваються до центру міста. За даними російських "воєнкорів" війська "Вагнера" атакували українські позиції на захід від Бахмута в районі Іванівського та Хромового

Російські загарбники також продовжували наземні атаки в районі Авдіївки. Генштаб України повідомив, що російські війська атакували українські позиції в самій Авдіївці та навколо міста поблизу Північного, Новокалинового, Красногорівки, Кам'янки. А також біля Водяного, Первомайського, Невельського та Красногорівки. Тривають бої й на південно-західній околиці Донецька поблизу Мар'їнки та Побєди.

На кадрах, опублікованих 4 березня, видно, як українська бригада знищує російську штурмову групу під Авдіївкою, в результаті чого було втрачено три російські танки, п'ять БМП, шість росіян взято в полон.

За даними українських джерел, російські війська намагаються створити умови для наступальних операцій на півдні України. Так, 4 березня Генштаб України повідомив, що російські війська намагалися покращити свої тактичні позиції в Запорізькій та Херсонській областях для відновлення наступальних дій на окремих напрямках.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

Водночас ISW не спостерігає жодних ознак того, що російські сили готуються до тривалих наступальних операцій у Запорізькій області або будь-якої наступальної діяльності на Херсонщині.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на Херсонщині
Карта бойових дій на Херсонщині

Деякі українські офіційні особи припустили, що російські війська можуть спробувати розпочати наступ на місто Запоріжжя, але аналітики ISW вважають, що російські війська не мають необхідної бойової потужності в Запорізькій області, щоб розпочати широкомасштабний наступ на цьому напрямку. А у разі такого наступу російські сили навряд чи дійдуть до Запоріжжя.

На ранок 5 березня російські загарбники продовжують основні зусилля зосереджувати на веденні наступальних дій на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Минулої доби українські воїни відбили понад 130 атак противника. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Де в Україні тривають найзапекліші бої ‒ аналітики показали свіжі карти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути