понеділок, 02 жовтня 2017 23:58

"Чорним трансплантологам" загрожує до 15 років в'язниці

"Чорним трансплантологам" загрожує до 15 років в'язниці
Людей зі скрутним матеріальним становищем вмовляли продати нирку. Фото: Погляд

Прокуратура Київщини передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб, які вивозили за кордон українців для незаконних операцій з трансплантації нирок.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Двоє громадян Туреччини та двоє громадян України з вересня 2015 року по квітень 2017 року через мережу "Інтернет" шукали потерпілих зі скрутним матеріальним становищем та вмовляли їх продати нирку. При цьому людей не попереджали про високий ризик для здоров'я, пов'язаний із видаленням органу.

"Після згоди потерпілих вивозили до Турецької Республіки та Республіки Філіппіни для проведення незаконних операцій з трансплантації нирок, обіцявши сплатити грошові кошти у сумі від 10 до 15 тисяч доларів США, але люди після операційного втручання та видалення органу отримували значно менше суму", - розповіли у прокуратурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд закрив справу щодо "чорних трансплантологів" з інституту Шалімова

Обвинуваченим загрожує позбавлення волі від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Раніше трьох українських медиків звинуватили у співпраці з міжнародним угрупованням, яким керував громадянин Ізраїлю. Їм було пред'явлено обвинувачення за ст.149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людей).

Справа тривала три роки. Більшість цього часу українські медики провели в СІЗО. У 2013 Оболонський райсуд Києва закрив справу "чорних трансплантологів" з Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова, бо сплив строк давності.

Зараз ви читаєте новину «"Чорним трансплантологам" загрожує до 15 років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути