субота, 26 листопада 2022 09:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому системи Patriot потрібно розмістити в Україні – польський міністр навів аргументи

Чому системи Patriot потрібно розмістити в Україні – польський міністр навів аргументи
У міноборони Польщі вважають, що системи Patriot краще розмістити на території України. Фото: gettyimages.com

Розміщення в Україні систем протиракетної оборони Patriot буде вигідним і для Польщі. Адже це гарантуватиме безпеку для південно-східної частини країни.

На цьому під час відвідин навчань НАТО Tumak-22 наголосив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, повідомляє пресслужба відомства.

Міністр назвав кілька аргументів на користь розміщення систем Patriot в Україні.

"Уся справа в часі реакції. Patriot, дислоковані на сході Польщі, зможуть збивати ракети, які перетнуть польський кордон, але трагічна подія, що сталася 15 листопада, сталася лише за кілька кілометрів від українського кордону. Ця ракета прилетіла на польську територію за кілька секунд. Цього часу замало, щоб ефективно її збити", − наголосив Блащак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО провело військові навчання біля кордонів РФ та Білорусі

Другий аргумент − можливість трактувати знищення російської ракети над українською територією польськими військовими як вступ Польщі у війну.

"Збити таку ракету над українською територією означало б вступ Польщі у війну, а ми цього не хочемо. Розміщення Patriot на заході України підвищує безпеку як західної України, так і Польщі", – пояснив Блащак.

Окрім того, за його словами, нестача протиракетних систем в Україні може призвести до блекауту. А це спричинить збільшення потоку біженців у Європу.

"Інтенсивні ракетні обстріли українських електростанцій викликають відсутність доступу до електрики. Як наслідок, через зиму викличуть чергову хвилю біженців, а з погляду як безпеки України, так і безпеки Польщі та всієї Європи краще, щоб чергова хвиля біженців не сталася", – сказав Блащак.

Польський міністр також не погоджується з думкою, що системи Patriot є "надто технологічними" для України.

"Німецькі Patriot – це стара версія, 1980-х років, тому не можна сказати, що вони технологічні. В Україну вже передана техніка, яка набагато технологічніша, ніж німецькі Patriot. Я маю на увазі комплекси HIMARS", – сказав Блащак.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що німецькі зенітно-ракетні комплекси Patriot краще розмістити в Україні. Німеччина заявила, що обговорює із союзниками прохання Польщі спрямувати цю систему протиповітряної оборони в Україну.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав рішення Німеччини надати ППО Patriot Польщі, аби посилити її протиповітряну оборону. Він наголосив, що рішення про передачу озброєння лишаються на рівні національних урядів.

Зараз ви читаєте новину «Чому системи Patriot потрібно розмістити в Україні – польський міністр навів аргументи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути