Ексклюзиви
понеділок, 26 квітня 2021 18:10

Каратимуть гривнею і відібранням ліцензії - юрист про новий закон для колекторів

Для кредиторів і колекторів запровадили правила поведінки під час урегулювання проблемної заборгованості. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський. Про зміни, які чекають на колекторів і кредиторів, Gazeta.ua говорить з юристом адвокатського об'єднання "Юскутум" Олегом Онищенком.

Автор: facebook.com/onyshchenko.oleh
  Юрист адвокатського об'єднання "Юскутум" Олег Онищенко
Юрист адвокатського об'єднання "Юскутум" Олег Онищенко

Що змінить новий закон у діяльності колекторів і кредиторів?

Перше, що варто зазначити, це те, що цей закон направлений на легалізацію колекторської діяльності в Україні. Відтепер, Національний банк стає регулятором цієї діяльності. Впродовж трьох місяців набуття чинності цього закону він повинен створити реєстр, куди протягом місяця повинні зареєструватися всі гравці ринку колекторських послуг. Тільки після цього компанії можуть проводити колекторську діяльність і бути повноправними гравцями на цьому ринку.

Що заборонятиме колекторам новий закон, а що дозволятиме?

Цей закон чітко розмежовує правила етичної поведінки колекторів. Основним методом їхньої діяльності залишаються телефонні дзвінки, але тепер вони не можуть турбувати боржників з 20:00 до 9 години ранку. Дозволяється особиста зустріч колектора з боржником, лише з 9 ранку до 19 години вечора, але якщо на це згоден сам боржник.
Якщо при першому телефонному дзвінку він повідомить колектору, що має адвоката чи представника, то після цього колекторській компанії буде заборонено спілкуватися напряму з боржником. Заборонено відправляти смс-повідомлення про наявний борг самому позичальнику, його роботодавцю, приїжджати до нього додому, погрожувати йому та родичам.

Що цей закон означатиме для кредиторів?

Цей закон зобов'язує банки та інші фінансові компанії публікувати на сайті у себе, а також в договорах про надання споживчого кредитування інформацію з якими саме колеторськими компаніями відтепер вони взаємодіють. Це означає те що, коли створиться реєстр фінансових компаній - з'являться легальні гравці. В тому випадку, коли позичальник бере кошти, він заздалегідь буде знати, що у випадку заборгованості до нього буде звертатися колекторська компанія, яка зазначена в договорі.

Кожен банк зможе обрати ту колекторську компанію, яку вважатиме за потрібне. Це дуже важливо, оскільки підвищиться конкуренція на ринку колекторських послуг. Звичайно, легальні гравці цього бізнесу змушені будуть підвищувати стандарти своєї праці і працювати в рамках законодавства.

Яка відповідальність чекає на колекторів за порушення закону?

Вона так само буде поділятися на адміністративну, цивільну та кримінальну. В цьому законі чітко визначені штрафні санкції за порушення цих правил. За недотримання вимог, щодо взаємодії із споживачем, тобто дзвінки у заборонений час, погрози, буде стягуватися штраф у розмірі від 51 до 102 тис. грн. За залучення до стягнення боргу юридичної особи не включеної до реєстру, штраф буде від 73 до 136 тис грн. Усе в сукупності може призвести до зупинення колекторської діяльності з відібранням ліцензії. Тобто, будуть карати гривнею.

13 квітня закон був опублікований в Голосі України. Він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності, крім окремих пунктів.

Зараз ви читаєте новину «Каратимуть гривнею і відібранням ліцензії - юрист про новий закон для колекторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути