неділя, 28 травня 2023 08:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої біля Бахмута та Авдіївки: ситуацію на основних напрямках фронту показали на картах
5

Російські загарбники перекидають до Бахмуту бойовиків так званої ДНР.

А на фланги біля міста стягують своїх десантників з району Сватового та Кремінної. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Ситуація в Луганській та Харківській областях

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Луганській та Харківській областях
Ситуація у Луганській та Харківській областях

Російські війська 27 травня продовжували обмежені наступальні дії на північний схід від Куп'янська та на південь від Кремінної. Геолокаційні кадри, опубліковані 26 травня, показують, що російські війська, ймовірно, просунулися на північний захід від Білогорівки Луганської області.

За даними українського Генштабу, російські війська безуспішно намагалися наступати в районі Білогорівки та Масютівки Харківської області.

Один з російських військових блогерів стверджував, що війська РФ відбили кілька нещодавно втрачених позицій на південний схід від Білогорівки, хоча ISW не має візуального підтвердження цього твердження.

Інший російський "воєнкор" писав, що російські сили просунулися до двох кілометрів від Масютівки. Хоча візуального підтвердження цього також немає. За даними російських джерел, бої тривають поблизу Дворічної та Синьківки. Окрім того, речник російського Західного угруповання військ Сергій Зибінський стверджував, що російські війська вели наступальні дії поблизу Мовчанового і знищили в цьому районі український взвод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ пережив наймасовішу атаку з початку війни. Уточнили дані про наслідки

Ситуація у Донецькій області

Росія перекидає в Бахмут підрозділи так званої ДНР. Це може знизити темпи наступальних дій РФ в районі Авдіївки, де раніше концентрувались ці сили. Останніми днями темпи російських атак біля Авдіївки зменшилися. 27 травня український Генштаб повідомив, що російські війська провели 13 бойових операцій на сході України, у тому числі сім обстрілів у районі Мар'їнки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

"Можливо, російське військове командування перекидає підрозділи так званої ДНР, які діють у добре оборонюваному районі міста Авдіївки, щоб не робити інших напрямків уразливими або забезпечити швидке підкріплення міста Бахмут. Однак російське військове командування, схоже, посилює фланги Бахмута регулярними формуваннями", ‒ йдеться у повідомленні ISW.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Бахмуті
Карта бойових дій у Бахмуті

Раніше українські військові повідомляли, що російські війська перекидають на бахмутський напрямок невизначені мотострілецькі підрозділи, десантників та спецназ після успішних українських контратак на флангах Бахмута. ISW також бачив так звані "козацькі" загони, які діяли в Соледарі.

Російські війська 27 травня продовжували безуспішні наступальні дії біля Авдіївки. За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили наступ російських військ на Первомайське та Сіверне, а також сім атак на Мар'їнку.

Пов'язаний з Кремлем російський блогер стверджував, що війська РФ проводили бойову розвідку в напрямку Новокалинового з Красногорівки. Він також стверджував, що російські війська відбили українську контратаку через трасу Н20 від Новокалинового.

Інший російський "воєнкор" заявив, що війська РФ продовжують штурм Мар'їнки та безуспішно ведуть наступальні операції в Красногорівці.

Російські війська 27 травня не проводили наступальних дій на південний захід від Донецька та продовжували наносити артилерійські та авіаудари по українських позиціях у цьому районі.

26 травня російські джерела повідомили про наслідки українського удару по металургійному комбінату "Азовсталь" у Маріуполі двома ракетами дальньої дії. Російські джерела також стверджували, що російська ППО збила одну з двох ракет.

Ситуація на півдні України

Російські війська продовжували обстрілювати південь України артилерією, безпілотниками та авіацією. Українське Південне оперативне командування повідомило, що російські війська завдали авіаударів іранськими дронами по Бериславському району Херсонської області та по Миколаївській області.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

Російські джерела стверджували, що 26 травня війська РФ вддарили по залізничній станції Обводна в Дніпропетровській області. Українське Південне оперативне командування повідомило 27 травня, що основною тактикою російських військ на півдні України є контрбатарейний вогонь.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

Українські війська 27 травня продовжували завдавати ударів по тилових вузлах у Запорізькій області. Російські та українські джерела повідомляли, що українські війська завдали ударів по Пологах та Бердянську Запорізької області. Деякі російські джерела стверджували, що російська протиповітряна оборона перехопила українські ракети Storm Shadow, спрямовані на Бердянськ 26 травня.

Міністерство оборони Росії стверджувало, що розвідувальне судно "Іван Хурс" повернулося в порт Севастополя 26 травня для поповнення запасів після заявленого нападу на судно 24 травня.

Авіація сил оборони України за минулу добу завдала чотирьох ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

А також трьох ‒ по його зенітно-ракетних комплексах.Про це вранці 28 травня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Бої біля Бахмута та Авдіївки: ситуацію на основних напрямках фронту показали на картах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути