середа, 30 червня 2021 11:56

Блискавки палять будинки та вбивають людей. Як врятуватися від грози

Блискавки палять будинки та вбивають людей. Як врятуватися від грози
Два будинки горіли від блискавок на Чернігівщині 26 червня - в селищах Козелець та Мала Дівиця. Люди не постраждали. Фото: dsns.gov.ua

Україну після спекотного тижня накрили потужні зливи. Блискавки вбили трьох людей на Черкащині та Херсонщині. Спалили будинки в Київській, Житомирській і Чернігівській областях. А в Кагарлику поблизу столиці блискавка влучила в авто з людьми 29 червня. Машина влетіла в дерево й стала поперек дороги. В салоні були четверо пасажирів. Усі живі.

Щоб убезпечити себе в авто під час грози - треба зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди. Про це Gazeta.ua розповіла начальниця сектора зв'язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир. Й нагадала правила безпечної поведінки в грозу.

Варто уникати високих дерев, металевих парканів і стін, біля яких вони ростуть. Найбільше вразливі для блискавок дуб, тополя, сосна і ялина, найменше - верба, клен і кущі. Якщо гроза застала вдома - зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, бо він як магніт, притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блискавка спалила будинок і хлів, доки господарів не було вдома

"Усі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для блискавок. Тому не користуйтеся ними під час грози, краще вимкніть. У лісі не варто ховатися на узвишші. Треба шукати низькі дерева, що стоять поряд. Під одиноким високим деревом - небезпечно для життя. Не бігайте. Роздивіться навколо. Якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки - ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б'є туди постійно. Коли ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим - волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст", - каже Наталія Батир.

Якщо гроза застала під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі - треба зупинитися й знайти укриття.

У Софіївці на Черкащині блискавка вбила 55-річну жінку та 23-річного чоловіка. Його 47-річна мати опинилася в лікарні з електротравмою. Трагедія сталася 27 червня. Того дня дві родини відпочивали на ставку, коли раптом почалася гроза. Пересиділи її в авто. Але їхати не могли, бо забуксувала. Коли дощ закінчився - утрьох вийшли з машини, і раптом блискавка влучила в дерево біля них.

Зараз ви читаєте новину «Блискавки палять будинки та вбивають людей. Як врятуватися від грози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути