четвер, 28 листопада 2019 14:10

Аварія прогулянкового катера в Будапешті: скільки років тюрми загрожує капітану-українцю

Аварія прогулянкового катера в Будапешті: скільки років тюрми загрожує капітану-українцю
Після зіткнення "Русалка" повністю занурилася під воду приблизно за 30 секунд. Фото:www.unn.com.ua

Українського капітана швейцарського круїзного лайнера, який в травні у Будапешті втаранив і потопив прогулянковий човен, угорські прокурори звинуватили у незаконних діях, наслідком яких стали масові жертви.

Також українця звинувачують у тому, що 35 разів не надав допомоги в катастрофі, повідомляє Reuters.

Через цю аварію загинуло 27 людей із 35, які були на борту. 25 загиблих з Південної Кореї. Угорці - капітан потонулого човна та член екіпажу - також загинули. Одного корейця досі не знайшли. Це найбільш масштабна катастрофа на Дунаї за понад півстоліття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедія в Будапешті: тіла могло віднести в Україну

За словами прокурорів, менше судно, "Русалка", обігнало круїзний корабель і мало право руху, коли намагалося пропливти під мостом. Капітан лайнера прискорився попри те, що невеликий човен був чітко в полі зору, його також було видно на радарі.

"Капітан не приділив належної уваги. Він не зосередився на керуванні судном протягом декількох хвилин. Капітан не дотримувався безпечної відстані і не посилав радіо- та звукові сигнали, необхідні під час обгону.", - заявили прокурори.

Після зіткнення "Русалка" повністю занурилася під воду приблизно за 30 секунд і затонула за кілька метрів від опори моста Маргіт навпроти будівлі парламенту Угорщини.

За заявою поліції капітан судна 64-річний Юрій К. з Одеси. Його адвокати раніше заявляли, що він спустошений, але нічого поганого не зробив. Раніше прокурори попереджали, якщо провину чоловіка доведуть, то йому загрожує від 2 до 11 років в'язниці.

Катер "Русалка", який затонув 29 травня в Будапешті, був побудований 70 років тому у Херсоні. Це моторне пасажирське судно проекту 544 ("Москвич"), збудоване 1949-го Херсонською суднобудівною компанією, повідомляє hvg.hu.1992-го катер став власністю угорської компанії SZOT Cruises, а 2003-го був переданий компанії Panorama Deck Kft.

Зараз ви читаєте новину «Аварія прогулянкового катера в Будапешті: скільки років тюрми загрожує капітану-українцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути