четвер, 08 серпня 2013 04:43

Аварія на "Стиролі": Королевська привезла постраждалим соки, Фірташ обіцяв за загиблих 5 мільйонів
29

Фото: Фото: Тетяна Заровна

8 серпня у Горлівці (Донецька область) оголошено днем ??жалоби. Сьогодні відбудуться похорони жертв аварії, яка сталась на хімічному концерні "Стирол" у вівторок.

"Ми були недалеко від епіцентру. Спочатку начебто глухий грім, потім гучне шипіння і недалеко від нас побачили хмару. Білу, як пар. Ми тоді не знали, що це аміак. Кілька секунд не розуміли, що робити. Потім побачили — біжать люди в протигазах. Майстер зміни сказав: "Тікайте всі!". Побачили бортовий "ЗІЛ". Він випадково там виявився, і люди на нього стали залазити хаотично. А деякі в бік сусіднього цеху бігли, але там колючий дріт і ворота закриті. Машина почала рушати і, спасибі, мені допомогли люди залізти за борт. Концентрація аміаку була така висока, що фільтр протигазу не працював", - розповів один із постраждалих.

Загинули п'ять осіб. Це друзі та члени однієї монтажної бригади, які працювали безпосередньо в зоні викиду аміаку. Вони отримали термічні і хімічні опіки, не сумісні з життям.

"Вони мали протигази, але у них не було шансу", - повідомив журналістам голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, коментуючи трагедію.

Учора в лікарню № 3 Горлівки звернулися ще 2 людини, і число постраждалих таким чином збільшилося до 25. З них 8 поки що у важкому стані. У них інгаляційні отруєння парами аміаку, опіки рота і гортані. Ще один робітник у вкрай важкому стані — є інформація, що у цього чоловіка набряк легенів.

Мільярдер-господар оцінив кожного із загиблих в мільйон гривень. Міністр соцполітики пообіцяла на додаток видати сім'ям жертв їхню зарплату за 5 років.

Родичі розповіли, що загиблих поховають за кошти "Стиролу".

"Дозволили вибрати будь-яке кафе", - поділилася одна з вдів.

"Ми завжди займалися тим, що для нас було найголовніше — безпека і соціальна відповідальність", - сказав голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ, власник "Стиролу".

Щодо причин аварії відомо, що сталася розгерметизація дуже старого трубопроводу з рідким аміаком. Попросту кажучи, труба прийшла в непридатність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Генпрокуратурі назвали три версії аварії на заводі Фірташа

За правилами, жодний працівник підприємства не має права перебувати на території без каски і без протигаза. Однак, ті протигази, якими забезпечені працівники цього хімічного виробництва, від аміаку не рятують. Коробка в протигазах КД, якими забезпечені "стіролівці", фільтрує тільки тоді, коли у навколишньому середовищі присутній кисень. А в зоні аміачного викиду вона "пробивається" (як висловлюються працівники) миттєво.

Віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, міністр екології Олег Проскуряков, голова Державної служби гірничого нагляду, голова Донецької ОДА та міський голова Горлівки взяли участь у нараді на "Стиролі". Чиновники обіцяють проаналізувати НП і вжити заходів для недопущення повторення трагедії.

Пізніше всіх — вже в другій половині дня на "Стирол" прибула Наталія Королевська. Порадившись, міністр соцполітики так і не вийшла до журналістів, які чекали її більше 2 годин. Зате відвезла до Донецької лікарні профзахворювань отруєним робочим пакети з продуктами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість постраждалих "стиролівців" зростає. Одного перевели до реанімації

Небезпечне хімічне підприємство, якому, як свідчить напис на адміністративній будівлі, вже 80 років, розташоване в межах міста. В його санітарній зоні є житлові будинки. Навіть на наступний день після аварії біля "Стиролу" чувся запах аміаку. Жителі Горлівки запевняють, що система оповіщення не спрацювала — аварійної сирени ніхто не чув.

Як розповіли Gazeta.ua робочі, їхні загиблі друзі заробляли на шкідливому виробництві менше 3 тисяч гривень на місяць і іноді працювали без вихідних.

Зараз ви читаєте новину «Аварія на "Стиролі": Королевська привезла постраждалим соки, Фірташ обіцяв за загиблих 5 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути