четвер, 24 березня 2011 09:52

Американський солдат отримав 24 роки за вбивства мирних афганців

Американський солдат отримав 24 роки за вбивства мирних афганців

Американський військовослужбовець засуджений до 24 років в'язниці за жорстоке вбивство в 2010 році трьох беззбройних жителів Афганістану.

На суді 22-річний Джеремі Морлок визнав себе винним за висунутими йому звинуваченнями і обіцяв дати свідчення на чотирьох товаришів по службі, обвинувачених у співучасті в розправі, передає Associated Press. Всього звинувачення у навмисному вбивстві пред'явлено п'яти солдатам 5-ї армійської бригади БМП Striker: капралові Джеремі Морлоку, старшому сержанту Калвіну Гіббсу, рядовому Ендрю Холмсу, фахівцям Майклу Уегнону та Адаму Уінфілду.

За звірства в Афганістані Морлоку спочатку загрожував довічний термін, однак у підсумку він отримав відносно "м'яке" покарання. Крім того, згідно з оголошеним у середу вироком, термін позбавлення Морлока свободи знижений на один рік з урахуванням часу, проведеного ним під вартою.

За даними слідства, Морлок з товаришами по службі застосували гранати і вогнепальну зброю, щоб покалічити тіла жертв і представити все так, ніби люди були вбиті в бою. Існують документальні свідоцтва нелюдського поводження з трупами беззбройних афганців.

Вбивство трьох афганців, мабуть, далеко не єдиний злочин п'ятьох американців. Розправи відбувалися в провінції Кандагар з січня по травень 2010 року. За наявними даними, солдати-садисти здійснювали вбивства "заради спортивного інтересу". Тіла убитих розчленовували, з тим щоб взяти собі кістки й черепи загиблих в якості трофеїв.

Ще сім військовослужбовців звинувачуються у спробах перешкодити розслідуванню, а також у погрозах одному з п'ятьох обвинувачених, який повідомив про те, що відбувалося. Про вбивства розповів своєму батькові спеціаліст Уінфілд. Той десятки разів намагався передати в Держдепартамент і Пентагон повідомлення від свого сина, але термінових заходів американська влада не прийняла, дозволивши вбивствам продовжитися.

На цьому тижні скандал навколо справи про вбивства розгорівся з новою силою. Німецький журнал Der Spiegel опублікував три фотографії, на яких Морлок та інші солдати з "ескадрону смерті" позують поруч із трупами афганців і глумляться над мертвими тілами. На одному зі знімків Морлок посміхається, піднімаючи за волосся голову вбитого.

Держсекретар США Хілларі Клінтон спеціально дзвонила своєму афганському колезі, щоб обговорити ситуацію. Справа про вбивства ускладнює і без того непрості відносини між Вашингтоном і Кабулом, які вже погіршилися після того, як американські солдати в Афганістані помилково вбили кузена президента Хаміда Карзая.

Зараз ви читаєте новину «Американський солдат отримав 24 роки за вбивства мирних афганців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути