субота, 08 квітня 2017 09:15

Як врятували Харків: адміністрацію звільнили від сепаратистів за 5 хвилин
9

Затримані у дворі Харківської ОДА
Фото: Прокуратура Харкова
Місцеві проросійські активісти думали, що їх штурмувала армія США
Наслідки перебування та штурму сепаратистів
Вилучені речі в сепаратистів

Будівлю Харківської облдержадміністрації сецпідрозділ "Ягуар" Внутрішніх військ взяв штурмом 8 квітня 2014 року. Днем раніше її захопили проросійські сепаратисти.

Дві сотні "ягуарівців" о 5:00 ранку оточили будівлю. Стрімко увійшли в середину.

"Коли ми зайшли, ніхто з порушників не встиг зрозуміти, що відбувається. Швидко зайшли окремими групами у кожне приміщення, перекриваючи поверх за поверхом, вкладали їх на землю, вдягали наручники та виводили з приміщення. Вся операція зайняла 5 хвилин. Потім порушників передали міліції, яка вилучала у них зброю, склала протоколи, документувала все. За тим працівники міліції відвозили їх у райвідділки міліції для встановлення особи та прийняття рішення щодо них", - згадує лейтенант Дмитро Рисак, командир стрілецької резервної роти.

Затримують 64 сепаратистів, які сплять по кімнатах ОДА. Сепаратисти чинять опір. Двоє бійців отримують поранення.

Спецназівцям довелося охороняти приміщення до 22 квітня разом з "беркутівцями" та місцевою міліцією, які не приховували своїх проросійських настроїв.

"Там був ще харківський "Беркут", та від них у нашу сторону були лише погрози. Головне нарікання – "Чого ми тут?", хоча ми фактично виконували їхню роботу. Обіцяли нам, що ми звідти "не виїдемо". Вони нібито "були з народом" – казали, що якщо люди "захочуть в адміністрацію – ми їх пустимо і перешкоджати не будемо". На другий день, після свого роду перемовин, погрози припинились", - розповідає старший прапорщик Михайло Дідик.

Сьогодні спецпідрозіл "Ягуар" реформований. Змінив назву на військова частина 3028 Національної гвардії України. Базується у райцентрі Калинівка, Віницької області.

Із 64-х звинувачуваних у масових заворушеннях і захопленні будівлі Харківської облдержадміністрації 6 квітня 2014 року суд виніс звинувачувальні вироки у відношенні 8 осіб. Загальна кількість звинувачуваних – 56 людей. 15 із них перебувають у розшуку, у відношенні 41 триває судовий розгляд у суді першої інстанції. 5 осіб утримують під вартою, 11 – під домашнім арештом, 24 – випущено під заставу, 1 – без запобіжного заходу.

Зараз ви читаєте новину «Як врятували Харків: адміністрацію звільнили від сепаратистів за 5 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути