Ексклюзиви
четвер, 06 жовтня 2022 15:13

Спецтема: Війна Росії проти України

"Як воно вмикається і літає, не знає ніхто" ‒ Резніков оцінив вірогідність застосування РФ ядерної зброї

"Як воно вмикається і літає, не знає ніхто" ‒ Резніков оцінив вірогідність застосування РФ ядерної зброї
Міністр оборони України Олексій Резніков оцінив ймовірність застосування РФ ядерної зброї. Фото: gettyimages.com

Стан російської ядерної зброї нині сумнівний. Зі слів другого президента України Леоніда Кучми, термін дії всього ядерного потенціалу колишнього СРСР, зокрема й російського, завершився в 1997 році.

А випробування свого ядерного арсеналу РФ востаннє проводила ще у 90-х роках. Про це під час онлайн-конференції Forbes "Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни" розповів міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, ризик застосування Росією ядерного арсеналу залишається. Але вірогідність його дуже низька.

"Це підтверджують у тому числі наші партнери ‒ і США, і Велика Британія. Україна отримала чіткі сигнали від партнерів, Білого дому, що вони провели теж певні консультації і відправили чіткі та жорсткі сигнали в Кремль. Москві донесли, що застосування ними навіть тактичної ядерної зброї призведе до останнього руйнівного напрямку по відношенню до РФ і шансів у неї повернутися в клуб країн, яким потискають руку, не залишиться", – сказав міністр

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО не бачать змін ядерної стратегії Росії

Що стосується технічного стану ядерної зброї Росії, то він сумнівний. Про це, каже Олексій Резніков, йому розповідав другий президент Леонід Кучма.

"Коли в останній раз росіяни випробування робили ядерне? У 90-ті роки, у Казахстані на відповідному полігоні. Тобто з 90-х років вони жодних випробувань не проводили, носії у них є, ядерні запаси у них є, але як воно вмикається, літає і спрацьовує – не знає ніхто, і вони зокрема", – сказав Резніков.

Тож, за його словами, наслідки можуть бути непередбачувані і для самої Росії.

Щодо можливого місця застосування ядерної зброї, то Резніков наголосив, що на лінії фронту РФ її навряд чи застосує, адже там є і її підрозділи, а також поруч нещодавно анексовані території.

"Чорне море? Там три натовські країни – Болгарія, Туреччина, Румунія. Тобто де застосовувати? Який сенс?" – зауважив міністр.

За його словами, розмовами про ядерну зброю Росія, ймовірно, просто хоче налякати Україну.

Росія й надалі посилюватиме ядерний шантаж, тому є велика ймовірність різних провокацій з боку РФ. Про це попереджає Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки України.

Президент Російської Федерації Володимир Путін, ймовірно, планує випробування ядерної зброї поблизу України. Для цього він спрямував у напрямку лінії фронт "ядерний потяг", пише британське видання The Times. Таким чином російський диктатор має намір продемонструвати світові свою готовність застосувати зброю масового знищення через втрату позицій на полі бою.

Зараз ви читаєте новину «"Як воно вмикається і літає, не знає ніхто" ‒ Резніков оцінив вірогідність застосування РФ ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути