середа, 21 грудня 2022 12:28

Як СБУ чистять від "щурів" ‒ Малюк розповів деталі

Як СБУ чистять від "щурів" ‒ Малюк розповів деталі
Керівник СБУ Василь Малюк розповів про затримання зрадників всередині спецслужби. Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України нині зосереджена на затриманні зрадників всередині країни та самоочищенні власних лав.

Із цього питання у керівництві спецслужби розпочинається кожна робоча нарада, розповів в інтерв'ю ведучій телеканалу "1+1" Наталії Мосейчук тимчасовий виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк.

"Ми можемо багато проводити мегавдалих операцій та планувати їх, але якщо в нас, вибачте, на борту знаходиться один "щур", який своєчасно інформує ворога, то зводиться нанівець весь оперативний задум. Наражається на небезпеку весь оперативний склад… Тож моє життєве кредо, перш за все: вичистити лави Служби. Самоочищення – це те, з чого ми починаємо", – зазначив Малюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ повідомила про підозру двом фейковим міністрам

Як приклад він назвав викриття колишнього начальника Кримського управління СБУ Олега Кулініча, який працював на ворога. Розробкою цієї операції та затриманням зрадника Василь Малюк.

"Це було дуже непросто. Я займався цим питанням лише з одним співробітником. Я це називаю інтелектуальною контррозвідкою. На це іноді йдуть роки. В ситуації з Кулінічем це було більше року", – розповів Малюк.

Він також пояснив, як росіяни збирали агентурні повідомлення з України.

"В Москві присутній офіс Сівковича-Клюєва. Це свого роду "кротоферма", якщо називати речі уже звичними для нас термінами. В тому офісі опрацьовуються різні питання, але його основна задача – збір інформації по Україні. В тому числі в офісі присутні кадрові співробітники 5 служби ФСБ РФ. І безпосередньо вони співпрацювали з Кулінічем", – зазначив Малюк.

Окрім того, Служба безпеки нині вичищає російських агентів, у тому числі з середовища РПЦ в Україні.

"Якщо людина в рясі і з кадилом – це не є пом'якшувальною обставиною при вчиненні злочину, як і обтяжливою. Наприклад, як коригувальник у рясі, який по мирних кварталах наводив вогонь. Суд йому дав 12 років. Ми його поміняли, він уже поїхав до ворога, підтвердивши свою приналежність до їхніх спецслужб. Що він має спільного з Богом, мені цікаво?", – каже Малюк.

Колишнього начальника управління Служби безпеки України в Автономній республіці Крим Олега Кулініча затримали за державну зраду в середині липня. Він начебто "зливав" відому йому частину діючої агентури росіянам.

Затриманий Олег Кулініч СБУ у Криму очолював до березня 2022 року. А після повномаштабного вторгнення Росії був звільнений. Обіймав він цю посаду з жовтня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Як СБУ чистять від "щурів" ‒ Малюк розповів деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути