середа, 07 квітня 2021 18:10

Як не стати жертвою шахраїв

Як не стати жертвою шахраїв
Часто шахраями стають ті, хто зараз знаходиться за ґратами Фото: susidy.city

В Україні почалася нова хвиля шахрайств. Злочинці називають себе комунальниками, правоохоронцями, соціальними працівниками. І все заради того, щоб дістатися чужих коштів.

"Подібні схеми шахрайства в злочинців мають успіх завдяки тому, що це зроблено зненацька. Вони користуються першим відчуттям людської збентеженості. Тому ніяких коштів нікому не можна передавати в принципі", - розповів Gazeta.ua керівник Практики безпеки бізнесу, радник адвокатського об'єднання "Юскутум" Станіслав Борис.

Якщо шахраї називаються представниками комунальних служб чи ОСББ – варто запитувати в них письмові вимоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї орудують під виглядом поліцейських: що вигадали

"Ці вимоги мають містити дані, що це за установа, і якщо вимагають у вас оплатити якісь кошти – на документах мають бути відповідні підтверджувальні реквізити", - каже адвокат.

Часто шахраями стають ті, хто перебуває за ґратами.

"До злочинів вони часто залучають колег, які на волі. До прикладу, якщо говорити про шахрайську схему, що ваш родич потрапив у ДТП і терміново потрібні гроші, їх забирають якісь треті залучені люди. Можуть навіть просити таксиста під'їхати та забрати нібито якусь посилку", - говорить Борис.

Щодо покупок в інтернеті, адвокат радить бути обережним, бо там теж немало шахраїв.

"Часто, просять кидати кошти наперед, а шахраї зникають. Якщо так сталося, варто одразу ж спробувати зупинити платіж. Можна швидко зв'язатися з банком і пояснити ситуацію. Якщо ж у вас викрали дані картки й починають вилітати кошти – попросіть заблокувати рахунок", - радить адвокат.

Адвокат переконує обов'язково звертатися в поліцію. Навіть якщо сума незначна. Якщо такі шахрайства відбуваються систематично – поліцейські зобов'язані звернути на них увагу.

Експерт каже, що на такі схеми можуть потрапити й адвокати, адже сам став жертвою вимагачів.

"Мені зателефонували й представилися нібито працівниками СБУ і сказали, що затримали людину, в якої є документи на замовне вбивство мене за те, що я займав якусь погану позицію. Потім була така риторика, що я оперативний працівник і небагато заробляю коштів, тому за певну суму міг би злити інформацію, хто це", - розповів Станіслав Андрійович.

Станіслав Борис додає, що не можна фотографувати дані картки й перекидати через соцмережі. Шахраї через шкідливі програми можуть цим скористатися.

На Київщині шахрайка продавала квартири в новобудовах по декілька разів. Житлові комплекси, де 40-річна жінка здійснювала махінації, розташовані в селі Крюківщина. Жертвами шахрайки стали 10 людей. Вони заплатили їй майже 5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Як не стати жертвою шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути