пʼятниця, 21 жовтня 2022 18:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Як боротися з дронами-камікадзе Shahed: у BBC назвали дієвий метод

Як боротися з дронами-камікадзе Shahed: у BBC назвали дієвий метод
Дрони-камікадзе іранського виробництва, які країна-терористка Росія використовує в Україні, виявилися ефективною зброєю. Фото: Efrem Lukatsky

Дрони-камікадзе іранського виробництва, які країна-терористка Росія використовує в Україні, виявилися ефективною зброєю.

Особливість "Герані", як називають у Росії безпілотники "Шахед", у вдалому поєднанні ефективності, технологічної простоти та ціни, яка в умовах війни на виснаження стала важливим фактором для будь-якої зброї, пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЗСУ розкрили інформацію про кількість збитих "шахідів"

Росія застосувала проти України асиметричну зброю, адже система української ППО розрахована скоріше на боротьбу з авіацією та крилатими ракетами, а не з недорогими дронами.

Зараз українці шукають способи боротьби з такими безпілотниками.

Так, в Україні з'явився спеціальний додаток для смартфона, за допомогою якого командування ППО отримуватиме інформацію про безпілотники від громадян.

Це допоможе відстежувати політ "Шахедів" та заздалегідь готувати зенітні засоби для боротьби з ними, розраховують українські військові.

Що це за дрони?

Російські безпілотники "Герань-1" та "Герань-2", на думку експертів, – не що інше, як куплені в Ірану дрони "Шахед-131" та "Шахед-136".

Перший трохи менший, несе лише півтора десятка кг вибухівки, другий – більший, його бойова частина важить 40-50 кг.

Вони оснащені двигунами китайського виробництва – і за їхній характерний шум їх називають "мопедами".

Дальність безпілотників – предмет суперечок, але вважають, що "Шахед-136" здатний пролетіти понад тисячу км. В інтернеті фігурує і цифра 2 500 км.

Обидва безпілотники оснащені інерційною системою наведення, яка не залежить від жодних зовнішніх факторів. Це автопілот. Крім того, вони мають і супутникову систему навігації, яка була допрацьована так, щоб діяти в умовах перешкод.

Дрони мають дельтоподібну форму і виготовлені із пластику зі сталевим каркасом. Це і невеликі розміри робить їх менш помітними для радарів – але, судячи з кадрів, знятих українськими військовими, їх цілком можуть вражати такі зенітно-ракетні комплекси, як "Бук".

Як збивати камікадзе?

Попри те, що ракети для зенітно-ракетних комплексів коштують набагато дорожче за безпілотники, українські зенітники використовують проти них усі можливі засоби, найчастіше "стріляючи з гармат по горобцях".

У соцмережах фігурують відеозаписи, на яких "Шахедів" збивають і з ЗРК "Бук", і з кулемета.

Боротися з дронами-камікадзе у місті – не найкраща ідея, оскільки збитий безпілотник може впасти на житловий будинок або вразити стрільця.

Щоб нейтралізувати головну перевагу дрона – його ціну - найкраще обирати порівняно недороге рішення. Таким рішенням може бути зенітна артилерія.

Постріл із скорострільної зенітної гармати в будь-якому випадку дешевший, ніж зенітна ракета, а точність вища, ніж у ручного кулемета.

Боротьба з безпілотниками нагадує часи Другої світової війни – окрім скорострільних зеніток уночі можуть знадобитися й зенітні прожектори.

Останнім часом російськи окупанти дедалі частіше використовують для атак на Україну дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-136.

Вони приносять чималої шкоди об'єктам нашої критичної інфраструктури. Значну небезпеку вони становлять і для цивільних: дрони-камікадзе можуть нести кілька десятків кг вибухівки та при влучанні створюють потужну ударну хвилю. У Мінреінтеграції пояснили, як розпізнати БпЛА та вберегтися від цієї зброї.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з дронами-камікадзе Shahed: у BBC назвали дієвий метод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути