понеділок, 18 вересня 2023 11:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Агент ФСБ прикидався військовим, щоб шпигувати за ЗСУ
3

Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання ним завдання поблизу одного зі стратегічних об'єктів у Дніпрі
Фото: СБУ
Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання ним завдання поблизу одного зі стратегічних об'єктів у Дніпрі
Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання ним завдання поблизу одного зі стратегічних об'єктів у Дніпрі

Служба безпеки України затримала у Дніпрі агента ФСБ, який видавав себе за військового, щоб безперешкодно шпигувати за Збройними силами України. Його спіймали "на гарячому".

Чоловік збирав розвіддані про переміщення підрозділів ЗСУ, що задіяні у контрнаступі на східному фронті, повідомила 18 вересня пресслужба СБУ. Для маскування розвідувально-підривної діяльності зловмисник перед виходом на завдання перевдягався у військову форму українських захисників.

"У зоні особливої уваги російського агента були маршрути руху залізничних ешелонів з новітньою військовою технікою, озброєнням та боєприпасами Сил оборони. Також він намагався виявити в районі обласного центру бойові позиції української ППО. Для збору розвідінформації фігурант регулярно об'їжджав територію міста, де фотографував українські об'єкти", – йдеться у повідомленні.

Отримані дані російський агент передавав своєму куратору з ФСБ через месенджер у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів.

За кожне виконане завдання ворожий поплічник отримував від російської спецслужби грошову винагороду. Щоб приховати канали фінансування, одержував кошти на банківську картку за допомогою криптовалютних операцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блогер-мільйонник наводив російські ракети на Миколаїв

Агентурні розвіддані потрібні були окупантам для планування бойових операцій та диверсій, спрямованих на сповільнення українського контрнаступу в районах Вугледара та Новосілки.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання ним завдання поблизу одного зі стратегічних об'єктів у Дніпрі.

Під час обшуків у фігуранта виявили мобільний телефон із доказами листування з агресором, а також набої до автоматичної зброї.

Слідчі Служби безпеки вже повідомили фігуранту про підозру.

Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Зловмиснику загрожує довічне ув'язнення. Наразі він під вартою. Триває розслідування.

Служба безпеки України затримала на прифронтовій території Донеччини адвоката-зрадника, який шпигував за українськими блокпостами у Краматорську. Зловмисником виявився адвокат, який протягом 2019-2022 років проживав на території РФ і мав контакти зі спецслужбою країни-агресорки.

Зараз ви читаєте новину «Агент ФСБ прикидався військовим, щоб шпигувати за ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути