вівторок, 24 жовтня 2017 14:01

5 нерозкритих вбивств, що сколихнули Україну

5 нерозкритих вбивств, що сколихнули Україну
Невідомі підірвали авто, в якому знаходився Павло Шеремет. Фото: styler.rbc.ua

З початку 2017 року правоохоронці розкрили 88% умисних вбивств та 92% випадків зґвалтування з числа зареєстрованих. Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков у Facebook.

Gazeta.ua нагадує про найгучніші справи.

1. Георгій Ґонґадзе.

Український опозиційний журналіст, засновник видання "Українська правда" зник 16 вересня 2000 року. 2 листопада в лісі біля Таращі знайшли обезголовлене тіло. ГПУ визнала, що тіло належить зниклому журналісту, майже два роки потому 3 вересня 2002.

Справу пов'язують зі спецпідрозділом МВС та екс-президентом Леонідом Кучмою. 29 січня 2013-го колишній начальник ГУ кримінального розшуку МВС Олексій Пукач засуджений до довічного ув'язнення з конфіскацією майна за вбивство Георгія Ґонґадзе. Роль інших посадових осіб у цій справі не з'ясована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Георгій, ми не забули" - на Майдані вшанували пам'ять Ґонґадзе

2. Павло Шеремет.

20 липня 2016 року в центрі Києва вибухнув автомобіль, в якому знаходився відомий журналіст. Він помер у кареті "швидкої допомоги". Правоохоронці пов'язують вбивство Шеремета з його професійною діяльністю, однак не відкидають і інші версії, такі як замах на цивільну дружину журналіста Олену Притулу, керівника "Української правди". Саме їй належав червоний Subaru, який вибухнув.

Записи з камер спостереження дають припущення, що вибухівку в ніч перед вбивством заклали двоє осіб: чоловік та жінка. Їх особи не встановлено. За словами генпрокурора Юрія Луценка, зачіпок у цій справі поки що немає.

3. Олесь Бузина та Олег Калашніков.

16 квітня 2015 року у Києві застрелили журналіста Олеся Бузину біля його будинку, коли він вийшов на пробіжку. Свідки бачили двох чоловіків у масках, які перебували у синьому авто Ford Focus з іноземними номерами.

За день до цього на порозі власної квартири застрелили екс-регіонала Олега Калашнікова. Народний депутат України Антон Геращенко зазначив, що почерк цих злочинів однаковий.

Зважаючи на проросійські настрої Олеся Бузини, є дві версії вбивства: нова влада зачищає стару або ж російська провокація для дестабілізації ситуації в Україні.

У справі Бузини підозрюваних Дениса Поліщука та Андрія Медведька звинувачують за ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) та ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання зброї) КК України. Досудове розслідування завершили 27 червня 2017, справу планують передати до суду до 1 листопада, повідомляє ukranews.com.
Вбивство Олега Калашнікова не розкрите.

4. Юрій Грабовський.

5 березня 2016 відомий адвокат зник в Одесі. Його тіло знайшли через 20 днів біля Жашкова на Черкащині.

Затримали двох вбивць Грабовського - Максима Чмельова і Артема Яковенка. Офіційний мотив вбивства - корисливість. Однак, колеги і друзі пов'язують його загибель виключно з професійною діяльністю, зокрема, з наданням правової допомоги російським військовим. Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заперечує цю версію.

Прокуратура оприлюднила відео, на якому Юрій Грабовський під примусом відмовляється від захисту ГРУвця (чути голос за кадром).

5. Юрій Демент.

Близького друга Кернеса, бізнесмена Юрія Демента застрелили 26 лютого 2016-го на цвинтарі, коли той відвідував могилу матері. За словами політолога Валерія Дудка, Демент був одним з найвпливовіших осіб Харкова. Можливий зв'язок із замахом на Геннадія Кернеса не підтверджений. Справа поки що не розкрита.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивство бійця АТО: з'явилися деталі інциденту

Зараз ви читаєте новину «5 нерозкритих вбивств, що сколихнули Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути