Ексклюзиви
середа, 22 січня 2020 16:14

40 діб під вартою: що відомо у справі Шеремета

40 діб під вартою: що відомо у справі Шеремета
Журналіста 44-річного Павла Шеремета підірвали дорогою на роботу 20 липня 2016-го в автомобілі, що належав цивільній дружині. Фото: DW

22 січня минає 40 діб із дня арешту музиканта й добровольця 41-річного Андрія Антоненка, дитячого кардіохірурга й волонтерки 40-річної Юлії Кузьменко та військової медсестри 26-річної Яни Дугарь.

Перших двох арештували на два місяці без права на заставу. Дугарь відправили під цілодобовий домашній арешт. Їх підозрюють в організації та вбивстві журналіста, виконавчого директора інтернет-видання "Українська правда" 44-річного Павла Шеремета. Його підірвали дорогою на роботу 20 липня 2016-го в автомобілі, що належав цивільній дружині Олені Притулі. Вибухівку до днища машини прикріпили вночі.

"У справі немає жодного вагомого доказу. Але суд не бере до уваги жодного доводу адвокатів Антоненка та Кузьменко" - говорить кореспондентові Gazeta.ua волонтер Назар Приходько.

Захисники надали судам достатньо документальних підтверджень того, що Андрій Антоненко має міцні соціальні зв'язки: має дружину, двоє дітей, стареньку маму та величезну кількість друзів, які склали та передали до суда виключно позитивні характеристики на Антоненка. Він ніколи не покинув би їх усіх через необґрунтовану підозру у злочині, якого він не вчиняв.

Теж саме кажуть адвокати Юлії Кузьменко. Про своє бажання взяти її на поруки заявили 56 осіб. Серед них чинні та колишні народні депутати, волонтери, добровольці та колеги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Європейська солідарність" ініціювала створення ТСК для здійснення контролю розслідування вбивства Павла Шеремета

Алібі Яни Дугарь підтвердили під присягою в Печерському райсуді троє свідків, ветеранів АТО. Кажуть, що тоді, коли, за версією слідства, вона вела стеження поблизу будинку Шеремета, насправді була в госпіталі на Донеччині.

"Одна з експертиз, на якій тримається ця справа, була отримана стороною обвинувачення 11 грудня 2019 року — це дата цієї експертизи, висновку експертів. Брифінг, був наступного дня— 12 грудня", — розповів адвокат медсестри Микола Ореховський.

Суд не зміг ухвалити рішення щодо зміни запобіжного заходу Дугарь, відклав засідання до 24 січня, оскільки з Апеляційного суду Києва не передали матеріалів справи.

У справі Шеремета фігурує також подружжя колишніх добровольців антитерористичної операції на сході України, Владислав та Інна Грищенки. Владислава Грищенка на псевдо "Буча" затримали 24 вересня, його дружину "Пуму" – 5 листопада торік. Суд заарештував обох на час розслідування за підозрою в замаху на вбивство бізнесмена з Івано-Франківська. Пізніше з'явилася інформація про причетність до вбивства журналіста.

Зараз ви читаєте новину «40 діб під вартою: що відомо у справі Шеремета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути