понеділок, 05 грудня 2011 18:48

Криваві традиції бичування себе лезами шиїти замінюють на здачу крові
10

Фото: Фото: Reuters

В Афганістані розпочався перший місяць ісламського календаря Мухаррам. Це, разом із Рамаданом, священний місяць у шиїтських мусульман. У цьому місяці шиїти святкують "день скорботи" - Ашура. Під час святкування цього дня паломники б'ють себе лезами, ножами та іншими ріжучими предметами.

Це свято відзначається шиїтами, які визнають святість Імама Алі і його сина Хусейна (онук пророка Мохаммеда), убитого в 680 році в нерівному бою поблизу міста Кярбяла в сучасному Іраку. З того часу Ашура відзначається як найголовніший траур. На знак скорботи в Ашуру влаштовуються містерії самобичування віруючих металевими ланцюгами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "день скорботи" Ашура шиїти били себе лезами й ножами

Ця традиція в різних країнах трансформувалася в менш кровопролитну. Наприклад, у Баку здебільшого заборонені бичування ножами в людних і священних місцях, а найкращим прикладом скорботи за Хусейном вважається здача крові на медичні потреби. Про це повідомляє сайт ара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На честь Рамадану жителі Індії грають у футбол палаючим м'ячем

Дні Ашури почали відзначатись шиїтами як день жалоби при шахові Ізмаїлу Сефевіді, який ввів в Ірані шиїзм. При дворі шаха перші десять днів Мухарраму оголошувалися траурними, при дворі проводились особливі церемонії, на які збиралося багато людей. Сам Аббас Сефевід, наймогутніший і найсильніший шах, який керував Іраном протягом 50 років, в день Ашури одягав чорний одяг і мазав обличчя брудом, беручи участь у релігійних ходах, пише farhang-alshia.narod.ru.

Зараз ви читаєте новину «Криваві традиції бичування себе лезами шиїти замінюють на здачу крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути