Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2011 16:26

Стрільба та хаос - такий підсумок виборів у Південній Осетії
8

Фото: Фото: Reuters

На третю добу після того, як у Південній Осетії пройшов другий тур президентських виборів, підсумки яких напередодні були скасовані Верховним судом республіки, ситуація помітно загострилася. Москва сьогодні виступила з офіційною заявою про останні події в Цхінвалі. Реакції Росії чекали давно: ЗМІ писали про розгубленість Кремля у зв'язку з програшем підтримуваного російською владою кандидата Анатолія Бібілова.

Події в південноосетинській столиці тим часом стали розвиватися стрімко. Вдень у Цхінвалі пролунали перші постріли: співробітники правоохоронних органів відкрили вогонь у повітря, коли натовп прихильників тих, хто бореться за президентське крісло, і Алли Джиоєвої, яка перемогла в другому турі, прийшла штурмувати центрвиборчком республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Абхазія і Південна Осетія належать Грузії - МЗС України

Потім охорона пропустила Джиоєву і супроводжуючого її колишнього міністра оборони генерала Анатолія Баранкевича в будівлю. Як стало відомо, там Алла Джиоєва зустрілася з головою ЦВК Беллою Плієвою, і та передала їй підсумковий протокол другого туру виборів, згідно з яким вона перемогла на президентських виборах з відривом у 16%. Пізніше, за повідомленнями ЗМІ, з нею та іншими екс-кандидатами там же зустрівся діючий президент Едуард Кокойти.

"Белла Плієва передала нам копію протоколу, однак він не має юридичної сили, оскільки тільки після опублікування даного протоколу ЦВК засобами масової інформації рішення центрвиборчкому могло набрати чинності", - пояснила Джиоєва

"Ми не порушуємо закон. У нас на руках підсумковий протокол Центрвиборчкому, і наша вимога, щоб його опублікували", - сказала Джиоєва.

А незабаром члени Центрвиборчкому дійсно прийняли рішення опублікувати в ЗМІ підсумки виборів, згідно з якими перемога дісталася кандидатові від опозиції. У той же час голова ЦВК Плієва заявила, що публікувати підсумковий протокол "не має сенсу", бо "цей папір не має сили після рішення Верховного суду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузія звинуватила спецслужби РФ у спробі підірвати офіс НАТО

Алла Джиоєва, яка напередодні проголосила себе обраним президентом, в середу вранці очолила ходу сотень своїх прихильників до Театральної площі Цхінвалі. Люди, що підтримали Джиоєву, вирішили вимагати від ЦВК опублікувати результати другого туру голосування.

У Центрвиборчкомі спочатку заявили, що не збираються оприлюднювати підсумки, тому що Верховний суд визнав вибори недійсними, однак на зустрічі з Аллою Джиоєвою сьогодні вдень глава ЦВК Белла Плієва передала їй підсумковий протокол, згідно з яким екс-міністр на 16% випередила свого опонента Анатолія Бібілова.

Зараз ви читаєте новину «Стрільба та хаос - такий підсумок виборів у Південній Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути