Ексклюзиви
четвер, 20 жовтня 2011 13:27

Столиця Таїланду йде під воду
16

Фото: Фото: Reuters

У ніч проти четверга, 20 жовтня, східна частина столиці Таїланду і провінція Нонтхабурі виявилися повністю затопленими, при цьому вода рухається до центру Бангкока.

Найбільше за останні півстоліття сезонна повінь у Таїланді, викликана сильними затяжними дощами, призвела до критичної ситуації в центральних і східних регіонах країни. Загинуло понад 300 осіб, постраждало близько 3 мільйонів.

У середу ввечері урядовий Центр боротьби з повінню ухвалив "пожертвувати" східними районами Бангкока заради порятунку від повені середмістя. Три із семи шлюзів (два на річці Чаопрайя і один на одному з обвідних каналів) були вночі відкриті для проходу води в провінцію Нонтхабурі, яка фактично є частиною Бангкока, не входячи в нього адміністративно, і в східні райони міста - Мінбурі, Клонг Самва і Сай Май.

"Ми зобов'язані врятувати центр Бангкока, тому що розташовані в середмісті банки, фінансові та управлінські установи будуть відігравати величезну роль у відновленні нормального життя після повені", - заявив один з керівників Центру, міністр інформації і інформаційних технологій Анудіт Накхонтхап.

За ніч усі шість районів провінції Нонтхабурі і значна частина східного Бангкока опинилися під півтораметровим шаром води, повідомляють ЗМІ Таїланду.

Вранці в четвер прем'єр-міністр Їнглак Чинават у телезверненні до жителів Бангкока повідомила, що вода пробила шлюз у районі каналу Клонг Прапа (водопровідний канал) на північній околиці міста, канал розлився, і вода вздовж нього рухається в географічний центр міста - райони Самс і Маккасан.

Канал Клонг Прапа - один з найдовших у Бангкоку, він проходить від північних околиць до центру, через низку історичних районів, і закінчується в діловому середмісті.

За даними Департаменту іригації Таїланду, на північ від Бангкока в даний час накопичилося понад восьми мільярдів кубометрів води, що стікає в море з більш високих північних територій країни. На шляху цієї водяної маси стоїть Бангкок, захищений шлюзами, триметровими земляними валами і бар'єрами з мішків з піском.

За попереднім планом уряду, вода мала обійти місто зі сходу і заходу, не зачепивши міського центру.

Річка Чаопрайя в змозі пропустити через себе в море 200 мільйонів кубометрів води на добу. Експерти вважають, що обвідні канали на сході і заході Бангкока можуть "переробляти" не більш ніж 86 мільйонів кубометрів води на добу.

Зараз ви читаєте новину «Столиця Таїланду йде під воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути