середа, 14 листопада 2012 03:15

На складі у Львові п'ять років підробляли ліки
5

Фото: Ольга Швед
прес-конференція присв'ячена ліквідації фальсифікованих ліків
підроблені ліки

200 ящиків фальсифікованих ліків вилучили правоохоронці із аптечних складів Львівщини. Підроблені ліки реалізовувались на території Львівщини, а також інших областей. Серед підроблених медикаментів були найбільш розрекламовані та популярні лікарські засоби, які продаються без рецепту лікаря. Це Мезим, Уролесан, Но-шпа, Фезам, Анаферон, Темпалгін, Фармацитрон, Колдфлю, Фестал, Афлубін, Есенціале, Амізон, Бісептол, Гріпекс Макс, Лінекс, Супрастин, Активоване вугілля, Валер'янка. Загалом близько 40 найменувань ліків. 16 з них уже перевірили у лабораторії і підтвердили фальсифікацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному з'явилася виставка фальсифікованих ліків

"Кілька місяців працювали над цією справою. Згідно з нормами закону, ми повинні за 10 днів попередити аптеку про перевірку якості ліків. Вони встигали прибрати фальсифіковану неякісну продукцію з прилавків. Викрили склад у Львові. Колись це було підприємство, яке займалося роздрібною торгівлею лікарських засобів. У 2007 року його позбавили ліцензії. Надалі воно працювало підпільно. Була налагоджена ціла система виготовлення та збуту. Правоохоронці вилучили обладнання для виготовлення поліграфії. На упаковках були навіть голограми. Фальсифіковані ліки пропонували невеликим приватним аптекам у Львівській та інших областях за ціною, нижчою за ринкову. На прилавках ці препарати також продавали дешевше за інші. Якщо взяти до рук препарати, знаючи, що це підробка, тоді можна розпізнати дефекти. Наприклад, легко етикетка, голограма відривається, ампули різної величини, баночки з дефектами", — каже заступник начальника відділу управління державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України у Львівській області, полковник міліції Денис Гусашвілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Українських аптеках утричі збільшилась кількість підроблених ліків

За фактом виявлення фальсифікованих медикаментів порушено кримінальну справу за ст. 321 КК України. Одну особу заарештували, інші учасники кримінальної справи під слідством. Аптеки, де знайшли підроблені ліки надалі працюють.

"Значної шкоди від таких ліків пацієнтам не було — як і користі. За допомогою до лікарів не зверталися. Найгірше — ці ліки не приносили полегшення, наприклад, препарати для зниження тиску чи знеболювальні", - зазначила перший заступник голови Державної служби з лікарських засобів України Інна Демченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щорічно вмирає мільйон людей через підроблені ліки

"У європейських країнах пацієнти звертаються у відповідні державні служби із скаргами на неякісні медичні препарати. Найчастіше саме завдяки цьому і викривають такі ліки. До нас за рік звернулося усього 9 людей зі скаргами. Хоча можна зробити безкоштовно навіть лабораторне дослідження сумнівного препарату", - розповів начальник Державної служби з лікарських засобів у Львівській області Сергій Чередніченко.

Правоохоронці надалі перевіряють аптеки у області, триває слідство.

Зараз ви читаєте новину «На складі у Львові п'ять років підробляли ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути