четвер, 21 квітня 2011 14:33

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японцям заборонили перебувати в 20-кілометровій зоні відчуження
17

Фото: Фото: Reuters

Прем'єр-міністр Японії Наото Кан прибув 21 квітня до префектури Фукусіма і дав розпорядження офіційно заборонити перебування людей у 20-кілометровій зоні відчуження навколо аварійної АЕС "Фукусіма-1".

Майже всі 80 тисяч жителів покинули цю зону, однак дехто відтоді повернувся в свої будинки, а поліція офіційно не могла їм перешкоджати. Як наголошується в повідомленні, запровадивши заборону на перебування в межах цієї зони, влада Японії має намір запобігти радіоактивному опроміненню людей, а також мародерству в безлюдних районах.

Влада Японії запевняє, що евакуйованим жителям буде дано змогу забрати всі необхідні речі з надісланих будинків. У супроводі фахівців вони зможуть повернутися в свої будинки і забрати все необхідне. Речі перевірять на рівень радіації, а самим мешканцям можна буде провести в забороненій зоні не більше двох годин.

За 20-кілометровою зоною відчуження починається кільце в 10 кілометрів, де спочатку людям було рекомендовано не виходити на вулицю. Але зараз влада настійно просить жителів цієї смуги також евакуюватися в більш безпечні райони.

Отже, навколо АЕС "Фукусіма-1" утворилася небезпечна зона в 30 кілометрів. "Ситуація на станції нестабільна. Ми просимо своїх громадян не перетинати кордонів оголошеної території підвищеного ризику заради їхньої власної безпеки, - сказав генеральний секретар кабінету міністрів Юкіо Едано. - На жаль, в цьому районі все ще залишаються люди".

Японський прем'єр має намір зустрітися в Фукусімі з представниками місцевої влади та евакуйованими людьми.

Нагадаємо, компанія TEPCO, оператор аварійної атомної станції "Фукусіма-1", вирішила виплатити постраждалим від катастрофи на АЕС компенсацію в сумі від 6 до 8 тисяч євро.

"Ми вирішили швидко виплатити гроші", - заявив 15 квітня голова TEPCO Масатака Сіміцу.

Родини, які через високий рівень радіації були змушені залишити свої житла або, навпаки, не могли вийти з будинку, отримають близько 8 тисяч євро. Самотні японці - на 25% менше. Повідомляється, що компенсацію мають отримати 48 тисяч сімей.

Зараз ви читаєте новину «Японцям заборонили перебувати в 20-кілометровій зоні відчуження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути