вівторок, 26 травня 2020 17:05
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Журналіст

Той, хто вигнав Лобановського

Після Віктора Маслова не залишилося розлогих інтерв'ю, документальних фільмів, книжок і дисертацій. А те, що дійшло до нас, написали за нього журналісти. Такі тоді були часи: тренери та футболісти не вміли "продавати себе", як тепер, навіть не здогадувалися про таку можливість.

У тренера, який випередив час і назавжди зробив київське "Динамо" найсильнішою командою Радянського Союзу, не було вищої освіти. Коли без обману, то її не мав тоді жодний тренер. Власне, як і тепер. Усі вони лише значилися студентами, професійно граючи у футбол. Зате геніальний московський тренер володів феноменальним відчуттям футболу і чоловічим характером. Без цього в Маслова нічого не вийшло б.

Тепер, коли відтоді минуло понад пів століття, головним його рішенням видається відрахування з київського "Динамо" трьох найкращих гравців, киян, улюбленців публіки – Віктора Каневського, Олега Базилевича та Валерія Лобановського. Ці футболісти були в зеніті слави та в розквіті літ – їм було по 26. Але на відміну від інших представників чемпіонського складу 1961 року – Турянчика, Щеголькова, Біби, Серебряникова, Сабо – ці троє не вписувались у футбол майбутнього, в який мала грати команда, котру Маслов створював у Києві.

Треба було володіти міцним характером, аби наполягти на своєму. Піти проти громадської думки, яка вважала відрахованих Масловим гравців найкращими в "Динамо". Тренер виявився правий – за рік усі забули вчорашніх улюбленців. Уболівальники отримали нових кумирів – Бишовця, Мунтяна, Хмельницького, Пузача, Медвідя, Соснихіна, які разом із "ветеранами" тричі поспіль ставали чемпіонами, назавжди залишивши футбольну Москву позаду футбольного Києва.

Минув час. Лобановський повернувся до "Динамо" вже як тренер, узявши найкраще з досвіду того, хто колись вигнав його з команди. І гідно продовжив його справу.

Зараз ви читаєте новину «Той, хто вигнав Лобановського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути