понеділок, 17 грудня 2018 12:55

Помер фотограф і ключовий свідок у справі Євромайдану

  Фотограф і ключовий свідок справи про розстріли на Євромайдані Дмитро Фортунатов помер на 51 році життя від інфаркту
Фотограф і ключовий свідок справи про розстріли на Євромайдані Дмитро Фортунатов помер на 51 році життя від інфаркту

Фотограф і ключовий свідок справи про розстріли на Євромайдані Дмитро Фортунатов помер на 51 році життя від інфаркту, так і не дочекавшись рішення суду.

"Це дуже сумна новина для всіх. Нагадування, що час іде. Справа, у якій Дмитро Фортунатов був постраждалим, досі слухається у Шевченківському суді у судді Трубнікова. Обвинувачений там — чинний "беркутівець" Руслан Марчук", — повідомила Адвокатська дорадча група у Facebook.

Зазначається, що півроку тому Фортунатов дав свідчення у цій справі (щодо побиття студентів 30 листопада на Майдані), чим наблизив притягнення до відповідальності злочинців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер легендарний розвідник УДА "Бандера"

Крім того, важливими доказами у справі є відзняті ним фотографії.

5 років тому, у ніч на 30 листопада 2013-го, у Києві жорстоко розігнали студентський Майдан під приводом встановлення новорічної ялинки. Тодішнє керівництво МВС кинуло на мирних протестувальників підрозділи "Беркута", які о четвертій ранку почали бити молодь і старших людей, які мирно сиділи на площі.

Дмитро одним із перших фотографів приїхав на Майдан у ніч розгону студентів 2013-го. Щоб знищити зібраний ним матеріал, на нього накинулися кілька "беркутівців", розбили голову і пошкодили камеру, а потім погнали до Михайлівського собору. Він відмовився від госпіталізації, у соборі йому перев'язали голову і, незважаючи на біль, залишився там до вечора, допоки весь Київ не зібрався у центрі міста. На основі свідчень, у тому числі Дмитра, зараз проходить процес проти решти "беркутівців" та їхніх командирів.

За станом здоров'я він не міг піти захищати східні кордони України, тому став співзасновником "Медіа Альянсу "Активні Громадяни".

Дмитро не дав знищити кілька гаражних кооперативів у Києві, організувавши цілодобову охорону. Допоміг мешканцям Лісового масиву не дати забудувати частину парку Кіото, організувавши цілодобовий пост, незважаючи на зимовий період. Він не пошкодував своєї машини, коли потрібно було допомогти жителям Троєщини не дати вирити котлован під вікнами їхнього житлового будинку. Будував барикади у сквері на колишній вулиці Серафимовича (зараз вулиця Миколайчука), щоб туди не заїхала будівельна техніка.

Дмитру надходило багато пропозицій від політичних сил. Однак він залишився простим фотографом, побажавши служити, перш за все, справедливості. У важку хвилину він завжди говорив: "Прорвемося".

Зараз ви читаєте новину «Помер фотограф і ключовий свідок у справі Євромайдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути