Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 18:37

В Ахтема Сеітаблаєва померла мати в окупованому Криму

Автор: Facebook Ахтема Сеітаблаєва
  В українського режисера, актора театру і кіно, сценариста Ахтема Сеітаблаєва в окупованому Криму померла мати Субіе ханум Налбандова
В українського режисера, актора театру і кіно, сценариста Ахтема Сеітаблаєва в окупованому Криму померла мати Субіе ханум Налбандова

В українського режисера, актора театру і кіно, сценариста Ахтема Сеітаблаєва в окупованому Криму померла мати Субіе ханум Налбандова. Жінці було 83 роки.

Про це у Facebook написав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та висловив співчуття Ахтему Сеітаблаєву.

"Субіе ханум Налбандова народилася 24 березня 1938 року в Криму. Її сім'я разом з усім кримськотатарським народом була депортована 18 травня 1944-го. До 1955 року сім'я Субіе ханум утримувалася на спецпоселенні в Марійській АРСР, в умовах, де і дорослі, і діти використовувалися на каторжних роботах по ручній заготівлі лісу.

1955-го сім'я Налбандових переїхала до Таджикистану. Тут любов до співу привела Субіе ханум в гурток, створений її братом - майбутнім композитором - Едемом Налбандовим", - розповів Рефат Чубаров.

Закінчивши Ленінабадське музучилище, Субіе ханум Налбандова вступила до Ташкентського театрального інституту.

1990 року сім'я Субіє Налбандової повернулася до Криму, де вона викладала вокал і сценічну мову в Кримському училищі культури.

Автор: Іnstagram.com/seitablaiev
  1990 року сім'я Налбандової Субіє повернулася до Криму. На світлині  Ахтем Сеітаблаєв з матір'ю
1990 року сім'я Налбандової Субіє повернулася до Криму. На світлині Ахтем Сеітаблаєв з матір'ю

"1992-го почалося нова найважливіша сторінка життя Субіе Налбандової. Почавши працювати в кримськотатарській редакції ДТРК "Крим", вона створила першу в історії кримськотатарської культури дитячу телепередачу - "Мерабан'из, балалар". Для телепередачі все їй доводилося робити самій: шити ляльки, рухати їх в кадрі, озвучувати фільми, писати казки та вірші, готувати дітей до ефіру. Але результат був того вартий: величезна популярність, любов глядачів, покоління дітей, які відкрили для себе кримськотатарську мову і культуру.

Сьогодні кримськотатарський народ втратив письменницю, педагогиню, актрису, співачку, авторку і ведучу першої телевізійної дитячої кримськотатарської програми.

Від імені Меджлісу кримськотатарського народу та себе особисто висловлюю щирі співчуття Ахтему Сеітаблаєву у зв'язку з непоправною втратою матері, а також усім рідним, близьким та колегам Субіе ханум Налбандової", - написав голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Ахтем Сеітаблаєв опублікував у Facebook ніжну світлину з матір'ю.

"Мамо ..не маю сили сказати прощавай.. До зустрічі..люблю, люблю, люблю", - підписав він фото.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від поранень помер боєць Дмитро Сівоконь - волонтер поділився спогадами

2019 року український актор Ахтем Сеітаблаєв вперше за чотири роки зустрівся з матір'ю, яка залишилась в окупованому Криму. Побачитися з нею вдалося завдяки зйомкам стрічки "Додому", які відбулися неподалік від умовного кордону з Кримом, на Арабатській стрілці.

Зараз ви читаєте новину «В Ахтема Сеітаблаєва померла мати в окупованому Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути